Sałatka to danie uniwersalne. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjną kolację czy deser, dobrze smakuje także na śniadanie. Z warzyw gotowanych i surowych można zrobić również pyszny i zdrowy obiad. Sałatki chętnie przygotowuję, nie tylko na wyjątkowe okazje. Każda pora roku to bogactwo warzyw i owoców, równie kolorowych, soczystych i smacznych. W okresie jesienno-zimowym najbardziej smakują mi sałatki z chrupiącymi warzywami, a im więcej mają kolorów, tym lepiej. Wierzę, że kolory pozytywnie wpływają na nasz nastrój, dlatego sałatki często goszczą na moim stole. Ostatnio, w wielu moich przepisach, w składnikach, znaleźć można czarnuszkę, która świetnie smakuje w połączeniu z Kukurydzą Bonduelle, która jest naturalnie słodka, bez GMO, dodaje chrupkości sałatce, a czarnuszka, dla kontrastu nadaje ostrości i wyrazistego smaku. Czarnuszka to przyprawa bogata w żelazo, jeśli więc jesteśmy zmęczeni, osłabieni, mamy problem ze snem, świadczy to o niedoborze tego pierwiastka. Selen, który znajdziemy nie tylko w kukurydzy, ale i w kiełkach, cebuli, owocach morza i brokułach chroni przed rakiem, łagodzi dolegliwości spowodowane menopauzą, niszczy niektóre z toksyn. Przygotowania przeze mnie sałatka, to zdecydowanie jedna z lepszych, jakie jadłam, koniecznie polecam ten przepis na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, ale także na co dzień.
Sałatka z kukurydzy, z papryką, zielonym ogórkiem i czarnuszką
Składniki:
Przygotowanie:
- 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
- 1 czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- ½ zielonego ogórka
- ½ szklanki czarnych, drylowanych oliwek
- ½ pęczka natki z pietruszki
- 2 łyżki czarnuszki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Do miski przekładamy odsączoną kukurydzę.
- Z papryki usuwamy ogonek i gniazda nasienne.
- Czerwoną cebulę obieramy. Razem z papryką i zielonym ogórkiem kroimy w drobną kostkę.
- Przekładamy do kukurydzy.
- Natkę siekamy i przekładamy do pozostałych składników.
- Dodajemy 2 łyżki czarnuszki, oliwę z oliwek, doprawiamy do smaku i mieszamy.
- Wkładamy do lodówki, na 15 minut, aby smaki “przegryzły się”.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz