Początek grudnia, a ja mam ochotę na typowo letnią, kolorową sałatkę makaronową, dokładnie tak! Zajrzałam do lodówki i szafki, tak naprawdę z resztek przygotowałam cudowną sałatkę! Ugotowany al dente makaron z kolorowymi warzywami świetnie smakuje na weekendowe, sobotnie, powolne śniadanie! Pełen witamin talerz doda energii na cały dzień! Kocham takie sałatki, nawet o tej porze roku, nie ma nic lepszego!
Składniki:
- 150 g ugotowanego al dente, zimnego makaronu penne (piórka)
- 1/4 małego, zielonego ogórka
- 1/4 czerwonej papryki
- 1/2 małej, czerwonej cebuli
- 1/4 pęczka natki z pietruszki
- kilka pomidorków koktajlowych
- kilka czarnych, drylowanych oliwek
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- oliwa z oliwek do skropienia sałatki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Makaron rozkładamy na talerzu razem z odsączonymi czarnymi oliwkami.
- Ogórek i paprykę kroimy w kostkę i układamy na makaronie.
- Obraną cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki i układamy na makaronie z warzywami.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką z pietruszki i suszonym oregano.
- Doprawiamy do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz