2016/12/03

Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi

Początek grudnia, a ja mam ochotę na typowo letnią, kolorową sałatkę makaronową, dokładnie tak! Zajrzałam do lodówki i szafki, tak naprawdę z resztek przygotowałam cudowną sałatkę! Ugotowany al dente makaron z kolorowymi warzywami świetnie smakuje na weekendowe, sobotnie, powolne śniadanie! Pełen witamin talerz doda energii na cały dzień! Kocham takie sałatki, nawet o tej porze roku, nie ma nic lepszego! 


Sałatka makaronowa z czarnymi oliwkami, papryką i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:
  • 150 g ugotowanego al dente, zimnego makaronu penne (piórka)
  • 1/4 małego, zielonego ogórka
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 1/2 małej, czerwonej cebuli
  • 1/4 pęczka natki z pietruszki
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • kilka czarnych, drylowanych oliwek
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • oliwa z oliwek do skropienia sałatki
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Makaron rozkładamy na talerzu razem z odsączonymi czarnymi oliwkami.
  • Ogórek i paprykę kroimy w kostkę i układamy na makaronie.
  • Obraną cebulę kroimy w półplasterki, pomidorki koktajlowe na ćwiartki i układamy na makaronie z warzywami.
  • Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką z pietruszki i suszonym oregano. 
  • Doprawiamy do smaku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz