Tego przepisu nie może zabraknąć na blogu, dlatego dzisiaj, w ostatni dzień 2016 roku, przedstawiam przepis na tradycyjny bigos, który jem nie za często, ale właśnie wtedy smakuje najlepiej! Idealny na Sylwestra i Karnawał!
Bigos
Składniki:
- 2 kg kiszonej kapusty
- 4 liście laurowe
- 10 ziaren ziela angielskiego
- słoiczek przecieru pomidorowego
- 3 marchewki
- 2 korzenie pietruszki
pokrojone w kostkę i wcześniej podsmażone:
- 250 g kiełbasy głogowskiej
- 250 g parówek
- 250 g wieprzowiny
- filet z kurczaka
- sól i pieprz do smaku
- Kiszoną kapustę kroimy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.
- Gotujemy.
- Po 45 minutach dodajemy kiełbasę, winerki, wieprzowiną i filet z kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz przecier pomidorowy.
- Doprawiamy, mieszamy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając.
- Bigos najlepszy na następny dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz