2016/12/03

Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami

Szybkie danie makaronowe, bo gotowe w 10 minut. Ten przepis może się przydać zwłaszcza w tygodniu. Syte danie, z dodatkiem suszonych i świeżych ziół i ostrej papryki, rozgrzeje w mroźne dni. Bardzo lubię podsmażone pieczarki z posiekaną natką z pietruszki, smakują wybornie!



Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami

Składniki:
  • 150 g makaronu penne
  • kilka małych pieczarek
  • kilka  czarnych, drylowanych oliwek
  • 1 mała cebula
  • 1/4 pęczka natki z pietruszki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
  • Pieczarki kroimy na ćwiartki.
  • Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę razem z pieczarkami.
  • Dodajemy suszone oregano, ostrą paprykę w proszku oraz plasterki czarnych oliwek.
  • Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z pieczarkami i oliwkami.
  • Całość posypujemy posiekaną natką z pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy, po chwili gasimy płomień.

3 komentarze:

  1. Makarony są przepyszne! Mogłabym je jeść non stop. Z wielką chęcią zrobię ten makaron. :)
    https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. U nas niestety nie przejdzie, bo maz nie lubi oliwek...

    OdpowiedzUsuń