Szybkie danie makaronowe, bo gotowe w 10 minut. Ten przepis może się przydać zwłaszcza w tygodniu. Syte danie, z dodatkiem suszonych i świeżych ziół i ostrej papryki, rozgrzeje w mroźne dni. Bardzo lubię podsmażone pieczarki z posiekaną natką z pietruszki, smakują wybornie!
Penne z pieczarkami i czarnymi oliwkami
Składniki:
- 150 g makaronu penne
- kilka małych pieczarek
- kilka czarnych, drylowanych oliwek
- 1 mała cebula
- 1/4 pęczka natki z pietruszki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 1 szczypta ostrej papryki
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę obieramy i kroimy w piórka.
- Pieczarki kroimy na ćwiartki.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy cebulę razem z pieczarkami.
- Dodajemy suszone oregano, ostrą paprykę w proszku oraz plasterki czarnych oliwek.
- Makaron odcedzamy i przekładamy na patelnię z pieczarkami i oliwkami.
- Całość posypujemy posiekaną natką z pietruszki, doprawiamy do smaku, mieszamy, po chwili gasimy płomień.
Makarony są przepyszne! Mogłabym je jeść non stop. Z wielką chęcią zrobię ten makaron. :)
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
U nas niestety nie przejdzie, bo maz nie lubi oliwek...
OdpowiedzUsuńbez oliwek też smacznie!
Usuń