2016/12/01

Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Dobry sprzęt, nawet w niewielkiej kuchni, w 10 - piętrowym bloku to podstawa. Wielogodzinne gotowanie staje się czystą przyjemnością, a rodzinne przygotowywanie potraw, zwłaszcza teraz, przed świętami Bożego Narodzenia, to wspaniała zabawa i okazja do rodzinnego, wielopokoleniowego przyrządzania dań! Lubię ten przedświąteczny czas, wszystko dokładnie rozplanowane, zakupy produktów spożywczych, gotowanie i poszukiwanie prezentów dla najbliższych. Dzięki opracowanemu planowi, ze spokojem wracam do domu i zabieram się za kolejne zadania.

Jako pasjonatka gotowania i wieloletnia blogerka kulinarna, nie wyobrażam sobie realizacji mojej pasji bez trzech rzeczy: dobrych garnków, noża szefa kuchni i patelni. Poza tą trójką, od dłuższego czasu, trudno funkcjonować mi bez dobrego blendera kielichowego, którym miksuje przynajmniej raz dziennie pożywne koktajle. Niedawno, w najlepszym momencie, bo tuż przed świętami, moja kuchnia wzbogaciła się o nowy sprzęt. To najlepszy czas, bo już zaczynam powoli realizować moje plany kulinarne na ten świąteczny czas. Trzy przedmioty odmieniły moją kuchnię i sprawiły, że pojawił się szeroki uśmiech na mojej twarzy, bo nic tak nie cieszy, jak nowy sprzęt!



Sprzęt, który chcę Wam dziś pokazać to patelnia Taurus, garnek Premium i nóż Szefa Kuchni, marki Ambition, który kupicie w sklepie http://sklep.dajar.pl/ambition

Mam dla Was niespodziankę w postaci 10% zniżki do sklepu Dajar na wszystkie produkty marki ambition na hasło ZDROWE-GOTOWANIE. Zniżka ważna jest do 31.12.2016 roku. Już teraz zaglądnijcie do sklepu i wybierzcie prezenty dla najbliższych! Aby przejść do sklepu, wystarczy kliknąć na poniższe zdjęcie.




Takiego garnka zdecydowanie brakowało w mojej kuchni, z pokrywką, 10 lat gwarancji. Niewielkich rozmiarów, o średnicy 16 cm. Garnek marki Ambition Premium przeznaczony jest do każdego rodzaju kuchenek, to co najbardziej mi się spodobało-nie jest przeznaczony tylko do gotowania-można w nim także piec, wytrzymuje bowiem temperaturę do 180 st. C. Nie jest lekki, ale design bardzo mi się podoba, zwłaszcza uchwyty, które bezpiecznie pozwalają przenosić garnek. Wewnątrz garnka jest skala, którą ułatwia gotowanie zgodnie z proporcjami. Skonstruowany jest z 3 warstw, dzięki, którym ciepło równomiernie i skutecznie rozprzestrzenia się po całej powierzchni, a poza tym zapobiega przypalaniu potraw. Zewnętrzna to stal nierdzewna 0,6 mm; środkowa to rdzeń aluminiowy 1,5 mm; wewnętrzna warstwa to stal nierdzewna polerowana grubości 0,4 mm.



Muszę przyznać, że przez te wszystkie lata blogowania, takiego stylowego noża w mojej kuchni nie było. Nóż szefa Ambition Kyoto, o długości 25 cm to solidny, dobrze wykonany sprzęt, niezbędny w każdej kuchni. Wykonany z drewna pakka, będącego mieszanką różnych rodzajów egzotycznego drewna. Ostrza wykonane ze stali nierdzewnej, z przetłoczeniami. 





Patelni w mojej kuchni nie może zabraknąć. Obok noża i garnka to niezbędny i mój ulubiony sprzęt. Niejedna już gościła w mojej kuchni, jedne na dłużej, inne swój żywot zakończyły zaskakująco szybko. Nigdy jednak nie miałam w swojej kolekcji patelni, którą śmiało mogę włożyć do piekarnika-patelnia przystosowana jest do używania w piekarniku, do temp. 240 st. C. Solidna, ciężka, ze stabilną rączką i uchwytem z drugiej strony. O średnicy 28 cm, patelnia Ambition Taurus pokryta jest Teflonem Platinum Plus, który zapewnia zdrowsze i łatwiejsze przyrządzanie potraw. Wykonana z odlewnego aluminium o grubości 5 mm. Zwiększona odporność na zadrapania pozwala na używanie metalowych łopatek.




Sprzęt marki Ambition postanowiłam wykorzystać do przygotowania inspirującego, świątecznego przepisu. Najwyższy czas zaprezentować Wam efekty mojego gotowania z marką Ambition i trzema pomocnikami!

Pieczone pierogi z pieczarkami, czarnymi oliwkami i suszonymi pomidorami

Składniki:



na ciasto:



  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g roztopionego masła
  • 1 jajko
  • 5 łyżek ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 14 g świeżych drożdży

na farsz:

  • 500 g małych pieczarek
  • ½ szklanki czarnych oliwek wydrylowanych
  • 5 kawałków suszonych pomidorów
  • 1 szczypta ostrej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • sól do smaku

ponadto 

  • czarnuszka do posypania
  • 1 jajko do posmarowania pierogów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  • Przygotowujemy farsz: umyte pieczarki, odsączone z zalewy oliwki, czosnek i suszone pomidory kroimy w kostkę.
  • Do garnka Ambition Premium wlewamy na dno oliwę z oliwek, dodajemy wszystkie pokrojone w kostkę warzywa oraz ziele angielskie i liść laurowy.
  • Obsmażamy, aż pieczarki będą miękkie. Na koniec doprawiamy solą, dodajemy ostrą paprykę w proszku i suszone oregano. Mieszamy. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy roztopione masło.
  • Dodajemy jajko, pokruszone drożdże, sól i stopniowo, wyrabiając ciasto, wodę.
  • Całość starannie wyrabiamy na stolnicy lub silikonowej macie.
  • Gotowe ciasto rozwałkowujemy, ale nie za cienko.
  • Wykrawamy krążki, nakładamy farsz i zlepiamy.
  • Pierogi układamy na patelni, wysmarowanej wcześniej oliwą z oliwek.
  • Roztrzepanym jajkiem smarujemy każdy z pierogów, posypujemy czarnuszką.
  • Wkładamy do piekarnika, na 30 minut i pieczemy w temp. 180 st. C.
  • Można przygotować większe lub mniejsze pierogi.
  • Najlepiej smakują na ciepło. 








2 komentarze: