Niezastąpiony w sałatce jarzynowej, kremowy, domowy najlepszy. Kojarzy mi się z latami 90., urodzinami, na których królowały jajka w majonezie. Majonez tak łatwo i szybko można przygotować tuż przed imprezą. Wystarczy odrobina cierpliwości, blender i za kilka chwil otrzymujemy najlepszy na świecie majonez! Nie ma porównania z tym sklepowym! Przekonaj się sam i zmiksuj majonez w domu już teraz!
Majonez
Składniki:
- 1 jajko
- 1 łyżeczka musztardy
- 2 łyżki octu
- 350 ml oleju rzepakowego
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Jajko wyciągamy wcześniej w lodówki, ma mieć temperaturę pokojową.
- Wbijamy do pojemnika blendera, dodajemy musztardę i ocet oraz sól i pieprz.
- Miksujemy, stopniowo dodajemy olej rzepakowy, aż powstanie gęsta i jasna masa.
- Jeśli chesz, aby majonez był gęstszy, dodaj więcej oleju rzepakowego.
- Tak przygotowany majonez przechowujemy w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz