2016/12/31

Majonez

Niezastąpiony w sałatce jarzynowej, kremowy, domowy najlepszy. Kojarzy mi się z latami 90., urodzinami, na których królowały jajka w majonezie. Majonez tak łatwo i szybko można przygotować tuż przed imprezą. Wystarczy odrobina cierpliwości, blender i za kilka chwil otrzymujemy najlepszy na świecie majonez! Nie ma porównania z tym sklepowym! Przekonaj się sam i zmiksuj majonez w domu już teraz!


Majonez

Składniki:
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka musztardy
  • 2 łyżki octu
  • 350 ml oleju rzepakowego
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Jajko wyciągamy wcześniej w lodówki, ma mieć temperaturę pokojową.
  • Wbijamy do pojemnika blendera, dodajemy musztardę i ocet oraz sól i pieprz.
  • Miksujemy, stopniowo dodajemy olej rzepakowy, aż powstanie gęsta i jasna masa.
  • Jeśli chesz, aby majonez był gęstszy, dodaj więcej oleju rzepakowego.
  • Tak przygotowany majonez przechowujemy w lodówce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz