Ziarenka chia zwane również szałwią hiszpańską pokochałam całym swym sercem już dawno temu, ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam puddingu, który okazał się bardzo orzeźwiającym, egzotycznym deserem. 
Druga porcja czeka w lodówce na jutro, idealna na śniadanie! W upalne dni warto zaopatrzyć się w mleko kokosowe lub migdałowe, które idealnie pasuje do tego przepisu. Mleko kokosowe gości w moim domu od kilku dni, ale już wiem, że to moje odkrycie tegorocznego lata. Pudding chia wykonałam bez dodatku miodu, cukru czy jego zamienników, a wyszedł cudowny, orzeźwiający, delikatny, o konsystencji przypominającej galaretkę. 
Pudding chia z migdałami i kokosem
Składniki:
- 250 ml mleka kokosowego z kartonu
 - 4 łyżki nasion chia
 - 1 łyżka migdałów
 - 1 łyżka wiórków kokosowych
 - opcjonalnie miód do smaku
 
Przygotowanie:
- Do słoiczka wsypujemy ziarenka chia.
 - Zalewamy mlekiem kokosowym.
 - Mieszamy łyżką.
 - Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
 - Podajemy z pokrojonymi na mniejsze kawałki migdałami, ułożonymi na wierzchu z wiórkami kokosowymi.
 - Taki pudding możesz podać np. z musem owocowym lub konfiturą, kawałki świeżych owoców także będą doskonałe.
 
ale jakie mleko kokosowe? takie z kartonu czy to gęste, z puszki?
OdpowiedzUsuńz kartonu
Usuń