2016/07/27

Pudding chia kokosowo - migdałowy

Ziarenka chia zwane również szałwią hiszpańską pokochałam całym swym sercem już dawno temu, ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam puddingu, który okazał się bardzo orzeźwiającym, egzotycznym deserem. 

Druga porcja czeka w lodówce na jutro, idealna na śniadanie! W upalne dni warto zaopatrzyć się w mleko kokosowe lub migdałowe, które idealnie pasuje do tego przepisu. Mleko kokosowe gości w moim domu od kilku dni, ale już wiem, że to moje odkrycie tegorocznego lata. Pudding chia wykonałam bez dodatku miodu, cukru czy jego zamienników, a wyszedł cudowny, orzeźwiający, delikatny, o konsystencji przypominającej galaretkę. 





Pudding chia z migdałami i kokosem


Składniki:
  • 250 ml mleka kokosowego z kartonu
  • 4 łyżki nasion chia
  • 1 łyżka migdałów
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • opcjonalnie miód do smaku

Przygotowanie:
  • Do słoiczka wsypujemy ziarenka chia.
  • Zalewamy mlekiem kokosowym.
  • Mieszamy łyżką.
  • Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
  • Podajemy z pokrojonymi na mniejsze kawałki migdałami, ułożonymi na wierzchu z wiórkami kokosowymi.
  • Taki pudding możesz podać np. z musem owocowym lub konfiturą, kawałki świeżych owoców także będą doskonałe.


2 komentarze: