Ziarenka chia zwane również szałwią hiszpańską pokochałam całym swym sercem już dawno temu, ale jeszcze nigdy nie przygotowywałam puddingu, który okazał się bardzo orzeźwiającym, egzotycznym deserem.
Druga porcja czeka w lodówce na jutro, idealna na śniadanie! W upalne dni warto zaopatrzyć się w mleko kokosowe lub migdałowe, które idealnie pasuje do tego przepisu. Mleko kokosowe gości w moim domu od kilku dni, ale już wiem, że to moje odkrycie tegorocznego lata. Pudding chia wykonałam bez dodatku miodu, cukru czy jego zamienników, a wyszedł cudowny, orzeźwiający, delikatny, o konsystencji przypominającej galaretkę.
Pudding chia z migdałami i kokosem
Składniki:
- 250 ml mleka kokosowego z kartonu
- 4 łyżki nasion chia
- 1 łyżka migdałów
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- opcjonalnie miód do smaku
Przygotowanie:
- Do słoiczka wsypujemy ziarenka chia.
- Zalewamy mlekiem kokosowym.
- Mieszamy łyżką.
- Zakręcamy słoik i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
- Podajemy z pokrojonymi na mniejsze kawałki migdałami, ułożonymi na wierzchu z wiórkami kokosowymi.
- Taki pudding możesz podać np. z musem owocowym lub konfiturą, kawałki świeżych owoców także będą doskonałe.
ale jakie mleko kokosowe? takie z kartonu czy to gęste, z puszki?
OdpowiedzUsuńz kartonu
Usuń