Moje ulubione pieczywo z patelni, podpłomyki, można przygotować na wiele sposobów. Bazą jest zawsze ciasto składające się z mąki, wody i soli. Dla urozmaicenia można dodać przeróżne składniki i tworzyć smaczne kombinacje. Korzystam z sezonu na cukinię i tym razem postanowiłam dodać ją do chlebków z patelni. Najlepiej smakują mi jeszcze gorące, są wtedy bardziej chrupiące. Cukinia delikatna w smaku świetnie smakuje w połączeniu z czarnuszką, ostrą papryką i świeżą miętą. Podpłomyki można podać solo lub jako dodatek do dań mięsnych i warzywnych lub traktować jako zwykłe pieczywo.
Podłomyki z cukinią i czarnuszką
Składniki:
- 1 1/2 - 2 szklanki mąki pszennej
- woda
- 1/2 małej cukinii
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1 szczypta ostrej papryki w proszku (opcjonalnie, jeśli nie lubisz ostrych smaków, pomiń ten składnik)
- sól
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę.
- Cukinię ścieramy na tarce na największych oczkach i przekładamy do miski z mąką.
- Dodajemy ziarenka czarnuszki, sól i stopniowo wodę.
- Wyrabiamy ciasto, jeśli potrzeba, dodajemy więcej mąki lub wody.
- Przekładamy na stolnicę obsypaną mąką.
- Z ciasta formujemy wałek.
- Dzielimy na podobnej wielkości kawałki.
- Każdy z nich rozwałkowujemy na podobną grubość.
- Placki smażymy na suchej patelni, z każdej strony, aż powstaną brązowe plamki.
- Podajemy na ciepło lub na zimno, świetnie smakują jeszcze gorące posmarowane masłem z cukinii lub domowej roboty pesto.
Z czarnuszką muszą smakować genialnie :)
OdpowiedzUsuńtak, masz rację!
UsuńMożna zastąpić mąką razową, lub orkiszową? Proszę o odp.
OdpowiedzUsuńMożna zastąpić mąką razową, lub orkiszową? Proszę o odp.
OdpowiedzUsuńDroga Nataszo nie próbowałam innej niż pszenna, ale zachęcam do eksperymentowania, sama nie gotuję z przepisów, wymyślam je sama :)
Usuń