Ten obiad planowałam już od kilku dni, pieczone warzywa z czarnuszką, czosnkiem i ostrą papryką wyszły bardzo smaczne. Pomimo, że składa się z samych warzyw, jest bardzo syty. Delikatne w smaku młode ziemniaki, cukinia i fasolka szparagowa świetnie smakują z ziarenkami czarnuszki, którą do tej pory dodawałam najczęściej do drożdżowych, wytrawnych wypieków. Praktycznie przepis ten może stanowić także dodatek do mięsnego obiadu, świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 100 g żółtej fasolki szparagowej
- kilka podobnej wielkości młodych ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki czarnuszki
- 1 łyżka ostrej papryki w proszku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, do smaku
Przygotowanie:
- Ziemniaki, fasolkę szparagową oraz cukinię dokładnie myjemy.
- W jednym garnku gotujemy połówki ziemniaków w osolonej wodzie 2-3 minuty.
- W drugim garnku gotujemy fasolkę szparagową, którą dzielimy na pół, usuwamy ogonki.
- Ugotowane warzywa odcedzamy.
- Cukinię dzielimy wzdłuż na pół i kroimy na plastry podobnej wielkości co ziemniaki.
- Czosnek obieramy i dzielimy na mniejsze kawałki.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę.
- Dodajemy ostrą paprykę i sól, mieszamy.
- Na oliwę z papryką wykładamy wszystkie warzywa.
- Posypujemy czarnuszką, mieszamy warzywa, aby połączyły się z oliwą.
- Warzywa możemy jeszcze dodatkowo skropić oliwą z oliwek.
- Pieczemy przez 30 - 40 minut w temperaturze 180 st. C, aż warzywa będą miękkie.
- Można podać posypane dodatkowo czarnuszką.
- Do przepisu najlepsze są niewielkie cukinie, chrupiace i słodkie w smaku, większe mają więcej goryczki i grubszą skórę.
- Do pieczonych warzyw mozna podać np. sos z jogurtu z dodatkiem świeżych ziół jak mięta, oregano czy tymianek.
Podoba mi się to wykorzystanie czarnuszki. Nam się zdarzało dodawać ją do też do zapiekanki z kapusty kiszonej i ziemniaków. Nie powiem jednak, że to było idealne połączenie (przez kwaskowość kapusty), ale czułem w tym potencjał. To myślę, że lepsze i że wypróbuję (a ponoć czarnuszka zdrowa i ma fajny smak, więc na pewno warto).
OdpowiedzUsuńzachęcam do wypróbowania przepisu!
UsuńWspaniały przepis, szczególnie podoba mi się wykorzystanie czarnuszki, bo mam swoją a nie wiem do czego ją wykorzystać ;) chętnie wypróbuję:)
OdpowiedzUsuńNatalio, na blogu znajdziesz przepisy na wykorzystanie czarnuszki, polecam np. pastę z bobu :) pozdrawiam!
UsuńCo za wspaniały przepis na piątkowe danie. Cudowny :-) Pozdrawiam cieplutko:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję!
Usuńwitam ile czasu gotujemy fasolke
OdpowiedzUsuńma być półtwarda :)
Usuń