Sezon na cukinię rozpoczęty. Cukinię uwielbiam, bo jest chrupiąca, zielona, przepyszna na surowo. Nie wyobrażam sobie sezonu cukiniowego bez potrawki śródziemnomorskiej. Jest banalnie prosta w wykonaniu i tak pyszne, że palce lizać! Do dzisiejszego obiadu duszone warzywa podałam z bulgurem, który gotowy był w ciągu kilku minut. Zaletą tego dania jest to, że smakuje wybornie na ciepło i na zimno. To obowiązkowe danie do przygotowania tego lata!
Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach
Składniki:
- 1 średniej wielkości cukinia
- 1 mała, czerwona papryka
- 250 ml krojonych pomidorów z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Warzywa myjemy, osuszamy.
- Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i białych błonek.
- Kroimy w kostkę razem z cukinią.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Na oliwie z oliwek obsmażamy czosnek.
- Dodajemy paprykę oraz cukinię.
- Obsmażamy warzywa, ąż będą al dente.
- Dodajemy pomidory z puszki i suszone oregano.
- Dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy, aż sos zgęstnieje.
- Podajemy z bulgurem, kuskusem lub inną kaszą
- Idealnie smakuje na ciepło i na zimno.
- Duszone warzywa śródziemnomorskie można zamrozić.
Uwielbiam takie warzywne dania!
OdpowiedzUsuńw lato najlepsze są właśnie dania warzywne!
UsuńCiekawa ta potrawka :) W lato sprawdzi się doskonale :)
OdpowiedzUsuńmasz rację, u mnie gości każdego lata :)
Usuńsuper taka kolorowa letnia i prosta :) ja bym z makaronem zjadła ;)
OdpowiedzUsuńmakaron, kasza, ryż, dobry ciemny chleb na zakwasie co kto woli, bo smakuje zawsze przepysznie!
UsuńSuper pomysł, uwielbiam takie danie, szybko smacznie i przyjemnie, pozdrawiam cieplutko
OdpowiedzUsuń