Idealny na lato obiad, który można przygotować na dwa dni lub zamrozić warzywa i przygotować, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę. Uwielbiam takie obiady, pełne smaku, suszonych ziół, tak smakuje lato i niech ten piękny czas trwa tak długo jak to możliwe! Już po raz kolejny udowadniam sobie i innym, że syty obiad nie musi być przygotowany wyłącznie z mięsa, które staram się zresztą jeść rzadko. Jestem przekonana, że i Ty zakochasz się w moim letnich propozycjach na obiady! Smacznego lata!
Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 250 ml pomidorów krojonych z puszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka kaszy bulgur
- 400 ml wody
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
- koperek
Przygotowanie:
- Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie, na małym gazie, przez 7 minut, aż wchłonie całą wodę.
- Ugotowaną odstawiamy pod przykryciem.
- Umyte i osuszone warzywa kroimy w kostkę.
- Paprykę dodatkowo oczyszczamy z białych błonek i gniazd nasiennych.
- Czosnek kroimy na plasterki.
- Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku.
- Dodajemy cukinię i paprykę.
- Mieszamy, a gdy warzywa będą al dente dodajemy puszkę krojonych pomidorów.
- Dusimy na małym ogniu.
- Pod koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku.
- podajemy na ciepło lub na zimno, posypane posiekanym koperekim.
- Oregano suszone, zresztą podobnie jak np. majeranek zawsze dodajemy pod koniec gotowania/duszenia, w przeciwnym razie danie będzie miało gorzkawy posmak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz