2016/07/26

Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką

Uwielbiam młode ziemniaki, najlepiej smakują mi takie ugotowane lub smażone z dodatkiem świeżych ziół. Dzisiejszy obiad był właśnie taki, pachnący wakacjami! Do ziemniaków doskonale pasują takie zioła jak tymianek, majeranek, natka z pietruszki, dodałam jeszcze ziarenka czarnuszki i obowiązkowo czosnek, który musi być, pachniało w całym domu! Podobnie można przygotować inne warzywa, ale ziemniaczki teraz smakują najlepiej, z kubkiem kwaśnego mleka, bo tak smakuje lato, cudowny czas! Zachęcam do wypróbowania również mojego przepisu na pieczone ziemniaki z cukinią i fasolką szparagową


Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką

Składniki:
  • 500 g młodych ziemniaków, podobnej wielkości
  • sól do gotowania ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/4 pęczka natki z pietruszki
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 5 łyżek oliwy z oliwek

Przygotowanie:
  • Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy.
  • Najlepiej zaczekać, aż ostygną, wtedy nie będą przywierały do patelni i nie będą się sklejać.
  • Na oliwie z oliwek obsmażamy ziemniaki z kawałkami czosnku, tak długo, aż będą złotobrązowe.
  • Co jakiś czas delikatnie potrząsamy patelnią, aby ziemniaki obsmażyły się z każdej strony.
  • Podajemy posypane ziarnami czarnuszki i posiekaną natką z pietruszki.
  • Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz