Uwielbiam młode ziemniaki, najlepiej smakują mi takie ugotowane lub smażone z dodatkiem świeżych ziół. Dzisiejszy obiad był właśnie taki, pachnący wakacjami! Do ziemniaków doskonale pasują takie zioła jak tymianek, majeranek, natka z pietruszki, dodałam jeszcze ziarenka czarnuszki i obowiązkowo czosnek, który musi być, pachniało w całym domu! Podobnie można przygotować inne warzywa, ale ziemniaczki teraz smakują najlepiej, z kubkiem kwaśnego mleka, bo tak smakuje lato, cudowny czas! Zachęcam do wypróbowania również mojego przepisu na pieczone ziemniaki z cukinią i fasolką szparagową
Smażone ziemniaki z czosnkiem i czarnuszką
Składniki:
- 500 g młodych ziemniaków, podobnej wielkości
- sól do gotowania ziemniaków
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 pęczka natki z pietruszki
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 5 łyżek oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ziemniaki gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy.
- Najlepiej zaczekać, aż ostygną, wtedy nie będą przywierały do patelni i nie będą się sklejać.
- Na oliwie z oliwek obsmażamy ziemniaki z kawałkami czosnku, tak długo, aż będą złotobrązowe.
- Co jakiś czas delikatnie potrząsamy patelnią, aby ziemniaki obsmażyły się z każdej strony.
- Podajemy posypane ziarnami czarnuszki i posiekaną natką z pietruszki.
- Świetnie smakują na ciepło jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz