Od początku tygodnia przygotowuję ciekawe przepisy z cieciorką w roli głównej. Jeden z nich powstał specjalnie dla organicvilllage.pl Już teraz serdecznie zapraszam po przepis: sałatka z cieciorki z zielonym ogórkiem i papryką. Śledźcie stronę uważnie, bo już niedługo kolejna porcja moich przepisów pojawi na tej stronie!
Zauważyłam, że sporo moich czytelników lubi przepisy z wykorzystaniem cieciorki. Dużym powodzeniem cieszą się zwłaszcza świeże, kolorowe i zdrowe sałatki, idealne na każdą okazję.
Dzisiaj przygotowałam świetną pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką, którą podałam do ulubionych ostatnio przeze mnie podpłomyków. To dobry pomysł na szybkie pieczywo z patelni, gotowe w kilka chwil!
Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 1/4 małej czerwonej papryki
- 2 łyżki organicznego oleju arganowego tłoczonego na zimno
- 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
- kilka kawałków suszonych pomidorów
- sól, pieprz do smaku
* pozostaw nieco wody z gotowania ciecierzycy lub zalewę jeśli masz ciecierzycę z puszki
* możesz dodać ząbek czosnku
* jeśli kupisz pomidory w zalewie wykorzystaj ją zamiast wody/zalewy z ciecierzycy
Przygotowanie:
- Cieciorkę bez wody/zalewy przekładamy do blendera.
- Paprykę bez gniazd nasiennych i białych błonek dzielimy na mniejsze kawałki.
- Dodajemy do ciecierzycy razem z posiekaną natką z pietruszki i kawałkami suszonych pomidorów.
- Całość miksujemy na jednolitą masę.
- Dodajemy olej arganowy.
- Miksujemy nieustannie, obserwujemy gęstość masy, dolewamy stopniowo wodę z gotowania ciecierzycy lub zalewę jeśli ciecierzyca jest z puszki.
- Doprawiamy do smaku i ponownie miksujemy.
- Gotową pastę przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem arganowym.
- Podajemy z podpłomykami, najlepiej smakują, gdy są gorące.
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)
OdpowiedzUsuń