2016/07/06

Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką

Od początku tygodnia przygotowuję ciekawe przepisy z cieciorką w roli głównej. Jeden z nich powstał specjalnie dla organicvilllage.pl Już teraz serdecznie zapraszam po przepis: sałatka z cieciorki z zielonym ogórkiem i papryką. Śledźcie stronę uważnie, bo już niedługo kolejna porcja moich przepisów pojawi na tej stronie!

Zauważyłam, że sporo moich czytelników lubi przepisy z wykorzystaniem cieciorki. Dużym powodzeniem cieszą się zwłaszcza świeże, kolorowe i zdrowe sałatki, idealne na każdą okazję. 

Dzisiaj przygotowałam świetną pastę z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką, którą podałam do ulubionych ostatnio przeze mnie podpłomyków. To dobry pomysł na szybkie pieczywo z patelni, gotowe w kilka chwil!




Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką

Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy 
  • 1/4 małej czerwonej papryki
  • 2 łyżki organicznego oleju arganowego tłoczonego na zimno
  • 1 łyżka posiekanej natki z pietruszki
  • kilka kawałków suszonych pomidorów
  • sól, pieprz do smaku

* pozostaw nieco wody z gotowania ciecierzycy lub zalewę jeśli masz ciecierzycę z puszki
* możesz dodać ząbek czosnku
* jeśli kupisz pomidory w zalewie wykorzystaj ją zamiast wody/zalewy z ciecierzycy

Przygotowanie:
  • Cieciorkę bez wody/zalewy przekładamy do blendera.
  • Paprykę bez gniazd nasiennych i białych błonek dzielimy na mniejsze kawałki.
  • Dodajemy do ciecierzycy razem z posiekaną natką z pietruszki i kawałkami suszonych pomidorów.
  • Całość miksujemy na jednolitą masę.
  • Dodajemy olej arganowy.
  • Miksujemy nieustannie, obserwujemy gęstość masy, dolewamy stopniowo wodę z gotowania ciecierzycy lub zalewę jeśli ciecierzyca jest z puszki.
  • Doprawiamy do smaku i ponownie miksujemy.
  • Gotową pastę przekładamy do miseczki, skrapiamy olejem arganowym.
  • Podajemy z podpłomykami, najlepiej smakują, gdy są gorące.


1 komentarz: