Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 9 sierpnia 2017

Kiszona cukinia

To pierwszy, ale nie ostatni przepis na kiszonki. Rozpoczynamy od  żółtej cukinii, bo akurat taką miałam pod ręką. Nic trudnego, bo do zalewamy potrzebujemy tylko osoloną wodę, czosnek i dodatki, takie jak liść laurowy, ziele angielskie czy gorczyca. Dodałam to co miałam w domu czyli czosnek i liść laurowy. Już myślę o kolejnych kiszonkach, bo są bardzo zdrowe i dziecinnie proste w wykonaniu. Ich zastosowanie jest wszechstronne, od dodatku do kanapek, sałatek, po hamburgery i wszystko co tylko przychodzi nam do głowy. 






Kiszona cukinia

  • 1 cukinia, wybrałam żółtą
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • zimna woda
  • sól


Przygotowanie:
  • Z cukinii odcinamy końcówki.
  • Przy pomocy obieraczki do warzyw wycinamy podłużne, cienkie plastry.
  • Na 1 litr zimnej wody dodajemy 1 łyżkę soli, mieszamy.
  • Plastry cukinii wkładamy do słoika.
  • Obieramy czosnek i kroimy na plastry, wkładamy do słoika razem z listkiem laurowym.
  • Całość zalewamy wodą z solą.
  • Odstawiamy, zwykle na drugi dzień, gdy jest ładna pogoda, kiszona cukinia jest gotowa.
  • W ten sposob można przygotować inne warzywa np. plasterki marchewki, rózyczki kalafiora, rzodkiewki itp.
  • Dla urozmaicenia można połaczyć żółta cukinię z zieloną.
  • Z jednej cukinii otrzymamy dwa słoiki o pojemności przedstawionej na zdjęciu.



2 komentarze :

  1. czy taką cukinię przechowujesz na zimę , czy zjadasz od razu ? :)

    OdpowiedzUsuń