Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

poniedziałek, 5 grudnia 2016

Sałatka z kukurydzy, z papryką, zielonym ogórkiem i czarnuszką

Sałatka to danie uniwersalne. Z powodzeniem może zastąpić tradycyjną kolację czy deser, dobrze smakuje także na śniadanie. Z warzyw gotowanych i surowych można zrobić również pyszny i zdrowy obiad. Sałatki chętnie przygotowuję, nie tylko na wyjątkowe okazje. Każda pora roku to bogactwo warzyw i owoców, równie kolorowych, soczystych i smacznych. W okresie jesienno-zimowym najbardziej smakują mi sałatki z chrupiącymi warzywami, a im więcej mają kolorów, tym lepiej. Wierzę, że kolory pozytywnie wpływają na nasz nastrój, dlatego sałatki często goszczą na moim stole. Ostatnio, w wielu moich przepisach, w składnikach, znaleźć można czarnuszkę, która świetnie smakuje w połączeniu z Kukurydzą Bonduelle, która jest naturalnie słodka, bez GMO, dodaje chrupkości sałatce, a czarnuszka, dla kontrastu nadaje ostrości i wyrazistego smaku. Czarnuszka to przyprawa bogata w żelazo, jeśli więc jesteśmy zmęczeni, osłabieni, mamy problem ze snem, świadczy to o niedoborze tego pierwiastka. Selen, który znajdziemy nie tylko w kukurydzy, ale i w kiełkach, cebuli, owocach morza i brokułach chroni przed rakiem, łagodzi dolegliwości spowodowane menopauzą, niszczy niektóre z toksyn. Przygotowania przeze mnie sałatka, to zdecydowanie jedna z lepszych, jakie jadłam, koniecznie polecam ten przepis na nadchodzące Święta Bożego Narodzenia, ale także na co dzień.





Sałatka z kukurydzy, z papryką, zielonym ogórkiem i czarnuszką


Składniki:
  • 1 puszka Kukurydzy Złocistej Bonduelle 425 ml
  • 1 czerwona papryka
  • 1 mała czerwona cebula
  • ½ zielonego ogórka
  • ½ szklanki czarnych, drylowanych oliwek
  • ½ pęczka natki z pietruszki
  • 2 łyżki czarnuszki
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

  • Do miski przekładamy odsączoną kukurydzę.
  • Z papryki usuwamy ogonek i gniazda nasienne.
  • Czerwoną cebulę obieramy. Razem z papryką i zielonym ogórkiem kroimy w drobną kostkę.
  • Przekładamy do kukurydzy.
  • Natkę siekamy i przekładamy do pozostałych składników.
  • Dodajemy 2 łyżki czarnuszki, oliwę z oliwek, doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • Wkładamy do lodówki, na 15 minut, aby smaki “przegryzły się”.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz