Pierniczki już upieczone? Polukrowane? Jeśli nie, mam bardzo dobry przepis na przepyszne pierniczki, które z radością zajadały wczoraj dwie dziewczynki - Iga i Hania, chodzące do przedszkola. Najpierw dekorowały, a później przybiegały do kuchni i pytały, czy mogą jeszcze ciasteczko. Jeśli smakują dzieciom, posmakują wszystkim! Jeśli dekorowanie pierniczków, to tylko lukrem królewskim, jest gęsty, szybko zastyga i pięknie wygląda na tych korzennych ciasteczkach!
Pierniczki z lukrem królewskim
Składniki:
- pierniczki, upieczone według przepisu, który znajdziesz tutaj
lukier królewski
- 3 białka
- 450 g cukru pudru
- kilka kropel soku z cytryny
do dekoracji
- kolorowa posypka
Przygotowanie:
- Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
- Całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę.
- Upieczone i ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim i posypujemy kolorowymi ozdobami.
- Odstawiamy, aż lukier wyschnie.
- Do lukru można dodać np. sok z buraków, a otrzymamy, w zależności od ilości dodanego soku, kolor różowy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz