2016/12/23

Pierniczki z lukrem królewskim

Pierniczki już upieczone? Polukrowane? Jeśli nie, mam bardzo dobry przepis na przepyszne pierniczki, które z radością zajadały wczoraj dwie dziewczynki - Iga i Hania, chodzące do przedszkola. Najpierw dekorowały, a później przybiegały do kuchni i pytały, czy mogą jeszcze ciasteczko. Jeśli smakują dzieciom, posmakują wszystkim! Jeśli dekorowanie pierniczków, to tylko lukrem królewskim, jest gęsty, szybko zastyga i pięknie wygląda na tych korzennych ciasteczkach!




Pierniczki z lukrem królewskim

Składniki:
  • pierniczki, upieczone według przepisu, który znajdziesz tutaj

lukier królewski
  • 3 białka
  • 450 g cukru pudru
  • kilka kropel soku z cytryny

do dekoracji
  • kolorowa posypka

Przygotowanie:
  • Białko mieszamy z cukrem pudrem i sokiem z cytryny.
  • Całość miksujemy na jednolitą, gęstą masę.
  • Upieczone i ostudzone pierniczki dekorujemy lukrem królewskim i posypujemy kolorowymi ozdobami.
  • Odstawiamy, aż lukier wyschnie.
  • Do lukru można dodać np. sok z buraków, a otrzymamy, w zależności od ilości dodanego soku, kolor różowy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz