Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

sobota, 31 grudnia 2016

Bigos

Tego przepisu nie może zabraknąć na blogu, dlatego dzisiaj, w ostatni dzień 2016 roku, przedstawiam przepis na tradycyjny bigos, który jem nie za często, ale właśnie wtedy smakuje najlepiej! Idealny na Sylwestra i Karnawał!



Bigos

Składniki:

  • 2 kg kiszonej kapusty
  • 4 liście laurowe
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • słoiczek przecieru pomidorowego
  • 3 marchewki
  • 2 korzenie pietruszki


pokrojone w kostkę i wcześniej podsmażone:
  • 250 g kiełbasy głogowskiej
  • 250 g parówek
  • 250 g wieprzowiny 
  • filet z kurczaka 
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Kiszoną kapustę kroimy, przekładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. 
  • Gotujemy.
  • Po 45 minutach dodajemy kiełbasę, winerki, wieprzowiną i filet z kurczaka wcześniej przygotowane, razem z pokrojoną w kostkę marchewką i pietruszką oraz przecier pomidorowy.
  • Doprawiamy, mieszamy i całość gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut, co pewien czas mieszając.
  • Bigos najlepszy na następny dzień.


Brak komentarzy :

Prześlij komentarz