sobota, 14 grudnia 2019

Sałatka selerowa z kukurydzą, ogórkiem konserwowym i orzechami włoskimi

Cały tydzień czekam na ten moment, kiedy nadejdzie sobota i wreszcie będę mogła zrobić zdjęcia moich nowych przepisów.

Dzisiaj jest właśnie sobota, a od rana wymyśliłam dla Was nowy pomysł na sałatkę świąteczną, która będzie królową stołów! Na Karnawał jest także wspaniała, przekonajcie się sami jak spróbujecie!



Sałatka selerowa z kukurydzą, ogórkiem konserwowym i orzechami włoskimi





Sałatka selerowa z kukurydzą, ogórkiem konserwowym i orzechami włoskimi / 4 porcje


Składniki:

  • 320 g selera konserwowego (paski)
  • 340 g kukurydzy konserwowej
  • 3 średnie ogórki konserwowe
  • 3/4 szklanki łuskanych orzechów włoskich, rozdrobnionych
  • 1/2 pęczka natki z pietruszki
  • cebula
  • 2-4 łyżki majonezu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Kukurydzę i selera konserwowego płuczemy z zalewy pod bieżącą, zimną wodą,, odsączamy i przekładamy do miski.
  • Cebulę obieramy i drobno kroimy.
  • Dodajemy do miski z selerem i kukurydzą.
  • Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
  • Natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do warzyw w misce.
  • Sałatkę mieszamy z majonezem i kawałkami orzechów włoskich, które najlepiej pokroić na mniejsze kawałki.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
  • Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem pszennym.

Sałatka selerowa z kukurydzą, ogórkiem konserwowym i orzechami włoskimi

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...