Cały tydzień czekam na ten moment, kiedy nadejdzie sobota i wreszcie będę mogła zrobić zdjęcia moich nowych przepisów.
Dzisiaj jest właśnie sobota, a od rana wymyśliłam dla Was nowy pomysł na sałatkę świąteczną, która będzie królową stołów! Na Karnawał jest także wspaniała, przekonajcie się sami jak spróbujecie!
Sałatka selerowa z kukurydzą, ogórkiem konserwowym i orzechami włoskimi / 4 porcje
Składniki:
- 320 g selera konserwowego (paski)
- 340 g kukurydzy konserwowej
- 3 średnie ogórki konserwowe
- 3/4 szklanki łuskanych orzechów włoskich, rozdrobnionych
- 1/2 pęczka natki z pietruszki
- cebula
- 2-4 łyżki majonezu
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Kukurydzę i selera konserwowego płuczemy z zalewy pod bieżącą, zimną wodą,, odsączamy i przekładamy do miski.
- Cebulę obieramy i drobno kroimy.
- Dodajemy do miski z selerem i kukurydzą.
- Ogórki konserwowe kroimy w kostkę, dodajemy do pozostałych składników.
- Natkę z pietruszki siekamy i dodajemy do warzyw w misce.
- Sałatkę mieszamy z majonezem i kawałkami orzechów włoskich, które najlepiej pokroić na mniejsze kawałki.
- Doprawiamy do smaku.
- Wkładamy do lodówki, aby smaki "przegryzły się".
- Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem pszennym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz