2015/11/01

30 przepisów na listopad

Dzisiaj pierwszy dzień przedostatniego miesiąca roku, listopad. Przygotowałam i wybrałam najlepsze przepisy na ten miesiąc, jak zawsze przy pomocy kalendarza sezonowego owoców i warzyw

Co dobrego możemy zjeść w tym miesiącu? Czego warto szukać na straganach? Gruszki oraz jabłka, jednak dla mnie zdecydowanie w tym roku królują te drugie, w sałatkach przede wszystkim; żurawina świeża i suszona, świeżą możecie użyć jako dodatek do serów pleśniowych i przygotować pyszny wytrawny w smaku sos, suszoną zaś dodajcie do ulubionej sałatki, np. takiej owocowej, którą zamieściłam w zestawieniu. 

Ostatnio znacznie częściej sięgam po orzechy, zwłaszcza włoskie, oprószam nimi sałtki, dodaję do śniadań i deserów. Wciąż na mojej liście, do wypróbowania jest jarmuż, który podobno smaczny jest w postaci czipsów z piekarnika? Każda pora roku u mnie obfituje w dania z czosnkiem. Brukselka zdecydowanie za rzadko jest na blogu.

W tym miesiącu kontynuujemy temat dyni, którą podaję na słodko i wytrawnie, kolejna czeka na swoją kolej na parapecie!. Długo by wymieniać wszystkie listopadowe warzywa i owoce, znajdziecie jest pod tym linkiem, gorąco polecam tutaj.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz