2014/09/29

Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa?

Rozgrzewająca zapiekanka bez mięsa

Składniki:
  • 150-200 g makaronu mini penne tricolore Barilla
  • 1/4 dyni hokkaido, oczyszczonej i obranej ze skóry
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 średnie i obrane ziemniaki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 100 g irlandzkiego cheddara w plasterkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 bardzo mała cebula
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 szczypty suszonego estragonu+ 2 szczypty do oprószenia przed włożeniem do piekarnika
  • 2 szczypty ostrej papryki
  • szczypta kurkumy
  • sól, biały mielony pieprz do smaku
  • 1 łyżeczka oleju
Przygotowanie:
  • Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. 
  • Cebulę i czosnek siekamy i przekładamy do dużej miski, pozostałe warzywa ścieramy na tarce, na największych oczkach "łezkach" i dodajemy do cebuli i czosnku. Tak przygotowane warzywa oprószamy kurkumą, tymiankiem, estragonem i ostrą papryką. 
  • Gotujemy makaron, a w tym czasie na patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły. 
  • Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy, dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę, na sam wierzch układamy plasterki sera i oprószamy estragonem. Zapiekamy przed 10-15 minut, podajemy na ciepło.

Dynia na słodko i słono

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz