Składniki: (1 porcja)
- 1/4 dyni hokkaido
- 1/2 średniej cukinii
- 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- szczypta kurkumy
- 2 szczypty ostrej papryki
- 3 łyżki oliwy
- sól ziołowa
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 st.
- Dynię oczyszczamy, obieramy ze skóry i razem z cukinią kroimy na mniejsze, ale podobnej wielkości kawałki, a czosnek kroimy na plasterki.
- Do naczynia żaroodpornego wlewamy oliwę, którą mieszamy z suszonym estragonem kurkumą, ostrą papryką, solą ziołową, wrzucamy pokrojone warzywa i starannie mieszamy całość.
- Warzywa pieczemy przez 20 minut, podajemy na kaszy jęczmiennej.
pyszne, zdrowe i sycące danie!
OdpowiedzUsuńi niedrogie danie!
UsuńOj ta dynia! Czy na słodko czy na wytrawnie, zawsze smakuje:) I pomyśleć, że dwa lata temu jej nie jadałam. A teraz szukam inspiracji na jej różne wersje. Pozdrawiam Iwona
OdpowiedzUsuńZrobiłam z papryką czerowną i żółtą,pycha :) do tego sos czosnkowy,mega!
OdpowiedzUsuń