Jeśli lubisz ciecierzycę, zwaną także "włoskim grochem" musisz koniecznie przygotować hummus. To pasta pochodząca z Libanu, w skład której, poza wchodzi pasta sezamowa tahini, czosnek, oliwa i sok z cytryny. Dzisiaj, po raz pierwszy zmiksowałam hummus, wyszedł idealny! Gładka konsystencja, wyczuwalny smak soku z cytryny i tahini. Do tego przepisu można użyć konserwową lub ugotowaną ciecierzycę, a jeśli lubisz także kumin.
Hummus
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa
- 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
do podania:
- oliwa z oliwek
- czarnuszka
- posiekana natka z pietruszki
Przygotowanie:
- Do blendera przekładamy ciecierzycę.
- Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku.
- Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę.
- Dodajemy stopniowo nieco wody.
- Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy.
- Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki.
- Doskonały dodatek do surowych czy pieczonych warzyw.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz