2016/10/04

Hummus

Jeśli lubisz ciecierzycę, zwaną także "włoskim grochem" musisz koniecznie przygotować hummus. To pasta pochodząca z Libanu, w skład której, poza wchodzi pasta sezamowa tahini, czosnek, oliwa i sok z cytryny. Dzisiaj, po raz pierwszy zmiksowałam hummus, wyszedł idealny! Gładka konsystencja, wyczuwalny smak soku z cytryny i tahini. Do tego przepisu można użyć konserwową lub ugotowaną ciecierzycę, a jeśli lubisz także kumin. 



Hummus

Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa
  • 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku

do podania:
  • oliwa z oliwek
  • czarnuszka
  • posiekana natka z pietruszki

Przygotowanie:
  • Do blendera przekładamy ciecierzycę.
  • Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku.
  • Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę.
  • Dodajemy stopniowo nieco wody. 
  • Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy.
  • Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki.
  • Doskonały dodatek do surowych czy pieczonych warzyw.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz