Nie ma lepszej okazji, niż dzisiejszy Dzień Makaronu, do zaprezentowania najsmaczniejszych dodatków do pasty. Marynowane oliwki, domowej roboty ziołowe oliwy i sosy pomidorowe, nietypowe pesto, idealnie pasujące do jesiennej aury, mieszanka aromatycznych dodatków ukrytych pod nazwą gremolaty, to moje dzisiejsze propozycje, niezbędne do makaronowego świętowania, koniecznie z kieliszkiem dobrego, włoskiego wina! Viva la pasta! Alla salute!
- Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej
- Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach
- Dip z ricotty ze skórką z cytryny, grana padano i płatkami chili
- Duszone warzywa śródziemnomorskie
- Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella
- Gremolata
- Oliwa z oliwek aromatyzowana czosnkiem, oregano i chili
- Oliwki marynowane w oregano i majeranku
- Oliwki marynowane z czosnkiem i suszonymi pomidorami
- Pesto z pieczonej dyni
- Sól ziołowa
- Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy
- Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką
- Pasta z ciecierzycy z oregano, czosnkiem i chia
- Pasta z ciecierzycy z suszonymi pomidorami i papryką
- Świeża kukurydza z gremolatą
- Pasta z pieczonej dyni z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi
- Przyprawy w kuchni
Pasta z bobu z czosnkiem i czarnuszką to zdecydowanie moje klimaty :) Muszę kiedyś spróbować z makaronem! :)
OdpowiedzUsuńEdyto dobry pomysł, takie pesto z bobu :)
Usuń