Od dawna nie kupuję gotowej bułki tartej. Wolę taką domową, bo wiem dokładnie z czego jest przygotowana. Nie marnuję żywności. Jeśli tylko zostanie mi np. połówka bułki pszennej, wkładam do pojemnika i przechowuję w szafce. Później, takie wysuszone bułki, wystarczy włożyć do blendera i zmiksować na proszek. Gotowe, to takie proste!
Można iść krok dalej i eksperymentować z dodaniem smaku takiej tradycyjnej, domowej bułce tartej. Tak właśnie zrobiłam. Do panierowanych kotletów z kurczaka dodaj np. suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Spróbuj także połączyć suszone grzyby z bułką tartą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, a powstanie idealna panierka do kotletów mięsnych i warzywnych. Mieszanki z pewnością przydadzą się podczas gotowania, dlatego lepiej zrobić kilka różnych. Takie smakowe bułki tarte można przygotować nie tylko przy pomocy blendera, ale i moździerza. Zachęcam, bo warto, zapach jest wspaniały!
Domowa bułka tarta z ziołami
Składniki:
- 1/2 szklanki bułki tartej, przygotowanej w domu
- 1 listek laurowy
- kilka ziarenek jałowca
- 2 łyżki listków natki z pietruszki
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka suszonego oregano
Przygotowanie:
- Do blendera przesypujemy bułkę tartą.
- Dodajemy rozkruszone w dłoniach ziarna jałowca, listek laurowy i pozostale składniki.
- Miksujemy, aż powstanie jednolity proszek.
- Przechowujemy w zamknietym pojemniku.
- Taka bułka tarta świetnie wzgobaci smak tradycyjnych dań, jak np. panierowane kotlety, krokiety.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz