2016/10/15

Domowa bułka tarta z ziołami

Od dawna nie kupuję gotowej bułki tartej. Wolę taką domową, bo wiem dokładnie z czego jest przygotowana. Nie marnuję żywności. Jeśli tylko zostanie mi np. połówka bułki pszennej, wkładam do pojemnika i przechowuję w szafce. Później, takie wysuszone bułki, wystarczy włożyć do blendera i zmiksować na proszek. Gotowe, to takie proste! 

Można iść krok dalej i eksperymentować z dodaniem smaku takiej tradycyjnej, domowej bułce tartej. Tak właśnie zrobiłam. Do panierowanych kotletów z kurczaka dodaj np. suszony tymianek, słodką paprykę w proszku. Spróbuj także połączyć suszone grzyby z bułką tartą, suszonym tymiankiem i rozmarynem, a powstanie idealna panierka do kotletów mięsnych i warzywnych. Mieszanki z pewnością przydadzą się podczas gotowania, dlatego lepiej zrobić kilka różnych. Takie smakowe bułki tarte można przygotować nie tylko przy pomocy blendera, ale i moździerza. Zachęcam, bo warto, zapach jest wspaniały!



Domowa bułka tarta z ziołami

Składniki:
  • 1/2 szklanki bułki tartej, przygotowanej w domu
  • 1 listek laurowy
  • kilka ziarenek jałowca
  • 2 łyżki listków natki z pietruszki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka suszonego oregano

Przygotowanie:
  • Do blendera przesypujemy bułkę tartą.
  • Dodajemy rozkruszone w dłoniach ziarna jałowca, listek laurowy i pozostale składniki.
  • Miksujemy, aż powstanie jednolity proszek.
  • Przechowujemy w zamknietym pojemniku.
  • Taka bułka tarta świetnie wzgobaci smak tradycyjnych dań, jak np. panierowane kotlety, krokiety.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz