Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

piątek, 15 stycznia 2016

Aromatyczne zioła w kuchni włoskiej

Początek nowego roku to czas realizacji naszych postanowień, także tych związanych z podróżami kulinarnymi. Włochy są idealnym miejscem dla pasjonatów, których łączy miłość do podróżowania i dobrego jedzenia. To najpopularniejszy kraj europejskiej kuchni, nic więc dziwnego, że najczęściej wybierany podczas kulinarnych wojaży. Co region to inna kuchnia, bo jak twierdzą znawcy, każdy ma swoje tradycyjne kulinarne. Już dzisiaj warto zaplanować taką podróż i z niecierpliwością czekać na wymarzony urlop. Póki co możemy stworzyć klimat włoskiego gotowania we własnym domu.

Najlepsza okazja, aby zmienić dotychczasowe nawyki żywieniowe i wzbogacić dietę o świeże i aromatyczne zioła. Wiele z nich nie tylko wpływa na smak potraw, zakąsek czy napojów, ale także ułatwia trawienie i dodaje energii. Od dawna jadano w tym celu popularną bazylię, z którą kojarzą się zwłaszcza Włochy, rozmaryn czy szałwię.

Aromatyczne zioła powinny znaleźć się w kuchni każdego pasjonata gotowania, niezbędne są bowiem do przygotowania dań charakteryzujących Włochy. Świeże zioła to najlepsi pomocnicy kucharza, sprawiają, że przygotowane dania pięknie wyglądają, kuszą zapachem i smakiem. Włoskie zioła są wspaniałą dekoracją kuchennego parapetu, aromat roznosi się po całym pomieszczeniu. Sprawia to, że z przyjemnością przygotowuje się posiłki, a pomieszczenie nabiera śródziemnomorskiego klimatu o każdej porze roku.



Jak przechowywać zioła?


Świeżo zebrane zioła przechowujemy w plastikowych torebkach, na dnie lodówki. Suszone przechowujemy w ciemnych pojemnikach, bez dostępu powietrza. Aby utrwalić smak ziół możemy wykorzystać je do aromatyzowania oliwy czy octu lub dodać do masła i użyć jako dodatek do grillowanego mięsa i warzyw. Można przyjąć, że 1 łyżeczka suszonych ziół odpowiada 1 łyżce świeżych ziół.




Popularne zioła


  • Bazylia 
Niezbędna w kuchni włoskiej. Na największą skalę uprawiana jest w krajach basenu Morza Śródziemnego, na mniejszą zaś np. w Polsce. Świeże liście, dzięki swojej pikantności i słodyczy w smaku przypominają goździki. Doskonałe do np. sałatki Caprese, odzwierciedlającej włoskie barwy: liście bazylii, plastry mozzarelli z mleka bawolego i plastry dojrzewających w słońcu pomidorów, skropione najlepszej jakości oliwą z oliwek. Niezastąpiona w popularnym pesto genovese pochodzących z Genui, a składającym się z czosnku, parmezanu, orzechów pinii i parmezanu. Wszystkie składniki najlepiej ucierać ręcznie, w moździerzu. Świeże liście można wykorzystać do aromatyzowania oliwy z oliwek lub przygotować makaron bazyliowy czy gnocchi. Bazylia podczas gotowania staje się bardziej pikantna.


  • Szałwia
Szałwia to roślina śródziemnomorska. Zioło o ostrym smaku, które świetnie łączy się z potrawami o równie wyrazistym smaku. Wspomaga trawienie tłuszczów. Liście szałwii w starożytności uznawane były jako symbol wiecznego życia. Świeże liście to popularna przyprawa do potraw oraz środek konserwujący. Szałwia to dobry dodatek do serów czy dipów z twarożku. Liście możemy dodać do zupy z cebuli, pomidorów, frittaty ziołowej. Zioło to nadaje się do suszenia, ale musi być wtedy najwyższej jakości. 

  • Oregano 

Niezastąpiony składnik kuchni włoskiej, doskonale łączy się z tymiankiem jeśli przygotowujemy mięso wołowe czy wieprzowe. Makarony, focaccia i pizza to tylko niektóre, napoplarniejsze dania z jego użyciem. Warto przygotować w domu aromatyzowaną oliwę z oliwek, w tym celu do butelki dodajemy suszone oregano, plasterki czosnku i zalewamy oliwą z oliwek. Suszone pomidory z czosnkiem i oregano, w słoiczku, przygotowane w domu, które zalewamy oliwą z oliwek najlepszej jakości, to najlepsza przekąska nie tylko na karnawałowe imprezy.


  • Rozmaryn 

Aromatyczne liście usprawniają trawienie, dlatego też tradycyjnie posypuje się rozmarynem pieczoną baraninę i wieprzowinę. Zioło dodajemy do kotletów, pasztetów i kiełbas oraz farszów. Wykorzystujemy pokruszone liście, albo posiekane świeże, jeśli zaś całe usuwamy je z łodyżki przed podaniem dania. Całe łodyżki można dodać do pieczonego mięsa i warzyw oraz do oliwy i octu. Zamiast tradycyjnych patyczków do grillowania wykorzystajmy właśnie łodyżki rozmarynu, podana potrawa nie tylko pięknie wygląda, ale i aromat jest wspaniały.

  • Pietruszka 
Zielone liście natki pietruszki mają łagodny smak i specyficzny aromat oraz dużo witamin. Należą do najbardziej wartościowych i znanych ziół przyprawowych. Dodajemy je do popularnej, pochodzącej z Lombardii gremolaty czyli mieszanki posiekanej natki, skórki otartej z cytryny i obranego czosnku, wszystkie składniki siekamy drobno i posypujemy ulubione zupy, makarony, kanapki. Dla wzmocnienia smaku pietruszki, należy używać liści z łodyżkami, których zapach jest bardziej wyrazisty. Pietruszkę dodajemy na sam koniec gotowania. 



  • Tymianek 
Należy do grupy najstarszych ziół przyprawowych. Wspomaga trawienie tłustych potraw i wzmaga apetyt, najczęściej używane jako dodatek do mięsa w połączeniu z oregano. Doskonały do potraw z białej fasoli z czosnkiem. Często łaczony jest z ciężkimi zupami, ostrymi sosami. Tymianek cytrynowy doskonale łączy się z rybami i daniami z kurczaka. 

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz