Jesienią zdecydowanie częściej przygotowujemy ciepłe śniadania i kolacje. Nie muszą być pracochłonne, aby posmakowały każdemu. Tradycyjne mleko z musli czy tosty z dżemem warto zastąpić bardziej ciekawym pomysłem. Jesienne posiłki mogą być kolorowe, z dodatkiem świeżych i sezonowych owoców lub warzyw, kreatywność wskazana! Wystarczą podstawowe składniki, które każdy z nas ma zawsze w kuchennej szafce, a zamiast chleba na śniadanie czy kolację możemy wyczarować świeże, gorące i chrupiące podpłomyki! Dodatki, takie jak hummus, można przygotować wcześniej i przechowywać 2 - 3 dni. Jak się okazało chrupiący i gorący podpłomyk świetnie smakuje z domowej roboty hummusem i chrupiącą cukinią.
Podpłomyki z hummusem i chrupiącą cukinią
Składniki:
na podpłomyki
- 250 g mąki pszennej plus do posypania blatu
- szczypta soli
- woda
na hummus
- 1 szklanka ciecierzycy, ugotowanej lub z puszki oraz woda z gotowania ciecierzycy lub zalewa
- 5 łyżek tahini czyli pasty sezamowej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól do smaku
- oliwa z oliwek
- czarnuszka
- posiekana natka z pietruszki
- mała i chrupiąca cukinia pokrojona w kostkę
Przygotowanie:
- Do blendera przekładamy ciecierzycę.
- Dodajemy pastę sezamową tahini, oliwę z oliwek, sok wyciśnięty z cytryny oraz obrany ze skóry ząbek czosnku.
- Całość miksujemy na jednolitą, gładką masę.
- Dodajemy stopniowo nieco wody.
- Im więcej wody dodasz, tym hummus będzie rzadszy.
- Gotową pastę przekładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy czarnuszką i posiekaną natką z pietruszki.
- Przygotowujemy podpłomyki.
- Do mąki dodajemy sól i wodę - w takiej ilości, aby powstało elastyczne ciasto, które bez problemu będzie można wałkować.
- Jeśli będzie zbyt suche dodajemy więcej wody, jeśli zbyt lepiące się - więcej mąki.
- Z ciasta formujemy wałek, który kroimy w szersze plastry.
- Każdy z nich rozwałkowujemy na cienki placek - najlepiej, aby były podobnej grubości i wielkości, usmażą się jednakowo.
- Tak rozwałkowane placki układamy na rozgrzanej suchej patelni i smażymy z obu stron, aż pojawią się brązowe plamki.
- Podajemy posmarowane hummusem, posypane cukinią, ziarnami czarnuszki i posiekaną natką z pietruszki. Można skropić dobrej jakości oliwą z oliwek.
- Doskonale smakują na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz