2016/01/29

Zielone oliwki marynowane z oregano i majerankiem

Od pewnego czasu nie narzekam na brak oliwek, zwłaszcza moich ulubionych, czyli zielonych z pestkami. Kto jeszcze nie próbował, tak naprawdę nie wie, jak smakują najlepsze na świecie oliwki. Ich smak poznałam w ubiegłym roku, na evencie promujących sardyński region Cagliari, w Krakowie, gdzie gotował dla nas przysmaki sardyńskie sam Marco Ghia i jak zapewniał, oliwki degustowane zostały przywiezione dla nas specjalnie z Sardynii. Zakochałam się od pierwszego spróbowania, miałam jednocześnie cichą nadzieję, że będę miała jeszcze w życiu niejedną okazję do delektowania się tym przysmakiem. Dzisiaj przygotowałam takie oliwki właśnie i wzbogaciłam ich smak moim ulubionymi ziołami, które mam zawsze w domu. 



Zielone oliwki marynowane w ziołowej oliwie z oliwek

Składniki:
  • 1 szklanka zielonych oliwek z pestkami
  • oliwa z oliwek dobrej jakości
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki suszonego majeranku
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 1 listek laurowy
  • 1 szczypta czerwonej papryki

Przygotowanie:
  • Odsączone oliwki przekładamy do słoika.
  • W miseczce mieszamy z oliwą z oliwek suszone zioła, paprykę, ziarenka ziela angielskiego i liść laurowy. Zalewamy oliwki i uzupełniamy oliwą z oliwek.
  • Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, aż smaki się "przegryzą".
  • Podajemy jako przekąskę na imprezy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz