2016/01/06

Sałatka z kabanosa z bundzem i krakersami

Dzisiejszy dzień rozpoczęłam od śniadania, które już wczoraj sobie zaplanowałam w głowie. Zrobiłam sałatkę ze składników, które akurat miałam w domu. Nie jest prawdą, że trzeba mieć pełną lodówkę i szafki wypełnione po brzegi, aby przygotować wspaniałą sałatkę, zresztą to żadna sztuka. Sztuką jest zrobić coś z niczego! Wystarczy odrobina wyobraźni i kilka minut i gotowe! Sery doskonale współgrają smakowo z żurawiną, czy to w postaci suszonej czy w formie sosu ze świeżych owoców. Żurawina świetnie smakuje z mięsami i pasztetami, a klasyka chyba każdemu z nas znana to oscypki grillowane podawane z żurawiną właśnie. 

Kilka dni temu otrzymałam kilka górskich, polskich serów w tym bundz. Większą część wykorzystałam na grzanki z chilli w oliwie, z ziołami włoskimi. Jak się okazuje bundz świetnie nadaje się do marynowania. Wystarczy oliwa z oliwek dobrej jakości, ulubione zioła i ser pokrojony w kostkę. Ser wkładamy do słoika razem z ziołami i zalewamy oliwą z oliwek, a po kilku dniach mamy gotową, karnawałową przekąskę! Brzmi pysznie, prawda?

Sałatka z kabanosa z bundzem i krakersami

Składniki:
  • 1 kabanos wieprzowy
  • gruby plaster sera bundz
  • 2 krakersy
  • 1 łyżeczka suszonej żurawiny
  • 1 łyżka oliwy z oliwej dobrej jakości
  • 2 szczypty przyprawy do sałatek, domowej roboty
  • sól do smaku

Przygotowanie:
  • Kabanosa kroimy w ukośne plastry, ser w kostkę. Układamy na talerzu. Skrapiamy oliwą z oliwek.
  • Posypujemy pokruszonymi krakersami i suszoną żurawiną oraz przyprawą do sałatek domowej roboty. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz