Od czasu do czasu mam ochotę na smażoną kiełbasę z cebulką i ziemniakami. Jednak, aby nieco urozmaicić to popularne i klasyczne danie postanowiłam kiełbasę podać w innej, bardziej ciekawej dla mnie wersji z warzywami, a konkretnie z sałatką, ktorą przygotowałam w czasie smażenia się kiełbasy.
Cieciorka z fasolą i oliwkami świetnie zastępuje nudne w moim odczuciu ziemniaki, a posiekana skórka z cytryny nadaje temu daniu odświeżający smak i aromat. Spróbujcie także tego dania w wersji z piekarnika, myślę, że Wam posmakuje, a jako dodatek możecie podać ulubiony, domowy keczup czy inny sos. Zachęcam Was do przygotowania także pieczonej kiełbasy z warzywami w oliwie z rozmarynem.
Smażona kiełbasa z warzywami
Składniki:
- 1/2 szklanki ciecierzycy z puszki
- 2 łyżki czerwonej fasoli z puszki
- 2 łyżki białej fasoli z puszki
- 3 oliwki zielone z pestkami
- 1 szczypta suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 1 cebula
- 1 kiełbasa śląska
- przyprawa z chilli
- 1 łyżeczka posiekanej skórki z cytryny
- olej do smażenia
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Cebulę obraną kroimy w piórka i podsmażamy na oleju. Kiełbasę nacinamy z obu stron i dodajemy do cebuli, obsmażamy z obu stron, aż się zrumieni.
- Do miseczki przekładamy osączone fasole i cieciorkę, dodajemy suszone oregano, oliwę z oliwek i pokrojone w paski, bez pestek, zielone oliwki i skórkę z cytryny, mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Usmażoną kiełbasę podajemy na sałatce z cebulką.
Nie wiedziałam, że w smażeniu kiełbasy jest coś skomplikowanego ;)
OdpowiedzUsuń