Dawno nie było gulaszu, a taki z kurczaka, z dodatkiem kaszy jęczmiennej to prawdziwie rozgrzewające danie w zimowe dni, z suszonymi ziołami, nie ma nic lepszego, w dodatku to danie dla całej rodziny! Nie wyobrażam sobie życia bez kasz, syte, smaczne, zdrowe i lekkostrawne z powodzeniem zastąpią ziemniaki, makarony czy ryż. Moja ulubiona ostatnio to kasza pęczak, która wykorzystuję do sałatek, z gryczanej zrobiłam kiedyś pyszną sałatką z cytrusami.
Na blogu znajdziecie sporo przepisów z kaszą w roli głównej:- Kasza bulgur z brokułami i czosnkiem
- Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami z tymiankiem w occie balsamicznym
- Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami
- Kasza gryczana ze szpinakiem, brokułami i ricottą
- Kasza jęczmienna perłowa z grillowanymi zielonymi warzywami
- Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem
- Kasza manna na mleku z jeżynowym musem
- Kasza manna na mleku z orientalnymi przyprawami
- Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami
- Kasza pęczak z polędwiczką, cieciorką i papryką
- Sałatka z kaszy gryczanej z bobem
- Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą i klementynką
- Sałatka z kaszy gryczanej z rukolą, oliwkami i czerwoną cebulą
- Sałatka z kaszy gryczanej z kukurydzą i kalafiorem
- Sałatka z kaszy gryczanej ze szpinakiem i jajkiem sadzonym
- Sałatka z kaszy jaglanej z ziołowym dressingiem
- Sałatka z kaszy jęczmiennej z chrupiącymi warzywami
- Sałatka z kaszy pęczak, z kabanosem, rukolą i serami
Składniki: (przepis dla 2 osób)
- 1 podwójny filet z kurczaka
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jęczmiennej
- 1 mała cebula
- 2 łyżki czerwonej, słodką papryki w proszku
- oliwa z oliwek dobrej jakości
- 1 - 2 łyżki mąki pszennej
- 1,5 szklanki wody
- sól do smaku
- 4 łyżki domowej przyprawy do sałatek
Przygotowanie:
- Ugotowaną kaszę przekładamy do garnka, mieszamy z 2 łyżkami domowej przyprawy do sałatek, trzymamy w cieple.
- Obraną cebulę kroimy w piórka, podsmażamy na oliwie z oliwek razem z czerwoną papryką w proszku.
- Gdy cebule nabierze koloru papryki, dodajemy pokrojony, oczyszczony filet z kurczaka oraz 2 łyżki domowej przyprawy do sałatek, mieszamy i obsmażamy mięso. Zalewamy 1/2 szklanki wody.
- Gdy mięso zmięknie przygotowujemy zawiesinę z 1 szklanki wody i 1 - 2 łyżek mąki, stopniowo wlewamy do gorącego sosu i mieszamy. Czekam, aż sos zgęstnieje, doprawiamy do smaku.
- Podajemy z ziołową kaszą jęczmienną.
Prezentuje się pysznie :)
OdpowiedzUsuńŁatwy, a jaki kuszący przepis! Uwielbiam kaszę, oczyszcza organizm i jest syta oraz ma błonnik :) Dziś jadłam gryczaną w towarzystwie łososia i żółtej papryki :)
dziękuję Alicjo :) świetnie!
UsuńTen komentarz został usunięty przez administratora bloga.
OdpowiedzUsuńBiorąc pod uwagę że to jedna pojedyncza pierś z kurczaka, to chyba na pół porcji :D
UsuńSądząc po zdjęciu chyba na jedną.
Usuńspokojnie wystarczy dla dwóch głodomorów
UsuńRobiłem już podobnego kurczaka na bazie oliwy i cebuli ale z makaronem, spróbuję teraz z kaszą, dzięki :D
OdpowiedzUsuńIdealny zestaw na zimowy obiad.
OdpowiedzUsuńtak!
Usuń