Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

środa, 23 grudnia 2015

Keks z lukrem królewskim i czekoladkami

Praktycznie tylko raz w roku robię keks, ale warto czekać, bo zawsze smakuje wspaniale, wilgotny i dobrze nadziany! Dzisiaj zrealizowałam moją wizję i wykorzystałam lukier królewski oraz cukierki najpopularniejsze, czekoladowe, wśród nich snickers, twix, mars czy śliwka w czekoladzie i białe pyszności. Efekt końcowy bardzo mi się podoba, zwłaszcza, że dekorowanie ciast to nie moja specjalność, ale świetnie się przy tym bawiłam, zresztą przebywanie w kuchni to dla mnie relaks! Jest jeszcze czas, więc zróbcie koniecznie to ciasto, zachwyci Waszych gości i rodzinę!


Keks z lukrem królewskim i czekoladkami


Składniki:

  • 300g mąki
  • 4 jajka
  • 170g margaryny
  • 150g cukru
  • 2 i pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500g bakalii

na lukier królewski

  • 2 białka
  • 1,5 szklanki cukru pudru

do dekoracji czekoladowe cukierki sprzedawane na wagę np. snickers, twix, mars itp. podzielone na mniejsze kawałki

Przygotowanie:

  • Margarynę utrzeć z cukrem i szczyptą soli na puszystą masę, nadal ubijając dodawać kolejno 4 żółtka. 
  • Przesianą mąkę jednym ruchem wsypać do masy i nadal ubijać, aż ciasto stanie się jednolite i puszyste. 
  • Dodać bakalie posypane wcześniej mąką (lub namoczone w rumie), dodać proszek do pieczenia. W tym momencie musiałam wyrabiać ciasto ręcznie, gdyż było bardzo gęste.
  • Ubić białka ze szczyptą soli i delikatnie połączyć z masą. Włożyć do formy, tak aby ciasto wypełniło ją do 3/4 wysokości. Piec w nagrzanym piekarniku do 180-200 stopni C przez 45-55 minut.
  • Białko ucieramy z cukrem pudrem, przy pomocy miksera lub trzepaczki, tak przygotowany lukier królewski wylewamy na wcześniej ostudzone ciasta, dekorujemy kawałkami czekoladowych cukierków.



2 komentarze :