2015/01/15

Szybki i prosty przepis z kaszą gryczaną

Jeśli podobnie jak ja lubicie kasze, koniecznie przygotujcie to danie. Kasza gryczana należy do moich ulubionych, chociaż musiało upłynąć sporo czasu, aby się przekonać do jej smaku. Wierzcie mi, że po 30. roku życia nagle zaczęła mi smakować rukola, czarne oliwki i kawa.



Kasza gryczana z pieczarkami, rukolą i włoskimi orzechami

Składniki:
  • 1/2 woreczka ugotowanej kaszy gryczanej, prażonej
  • 2 duże pieczarki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej cebuli
  • 3 duże garście świeżej rukoli
  • 3 szczypty suszonego tymianku
  • 1 szczypta czerwonej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki obranych orzechów włoskich
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • oliwa
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Na oliwie obsmażamy obraną cebulę i czosnek pokrojone w kostkę. 
  • Gdy cebula będzie miękka dodajemy umyte, osuszone i pokrojone w kostkę pieczarki, tymianek i czerwoną paprykę w proszku.
  • Gdy z pieczarek odparuje woda dodajemy ocet balsamiczny, porwaną rukolę i wsypujemy kaszę gryczaną, mieszamy, doprawiamy do smaku, po kilku minutach gasimy płomień, podajemy zaraz po przygotowaniu posypane orzechami włoskimi. 

Więcej przepisów na dania z kaszą:

Niskokaloryczny styczeń

2 komentarze: