Aby poprawić samopoczucie zimą, przygotowuję dania, które kojarzą mi się z ciepłym morzem, słońcem i bezchmurnym niebem, gdzie można zrywać oliwki i pić sok wyciśnięty z czerwonych, sycylijskich pomarańczy. Nie mogę się doczekać, aż rozpocznie się sezon na moje ulubione lody w Krakowie - Lodziarnia Donizetti. Na liście moich marzeń kulinarnych jest wyprawa na Sycylię!
Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą
Składniki:
- 200 g makaronu świderki, u mnie duże świderki
- szklanka pomidorów pelati z puszki
- 1/3 brokuła
- 3 ząbki czosnku
- 4 garście świeżej rukoli
- 4 łyżki czarnych, drylowanych oliwek
- oliwa
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku z brokułem podzielonym na różyczki. Dodajemy szklankę pomidorów pelati z puszki i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzucamy porwaną rukolę i pokrojone na plasterki czarne oliwki, doprawiamy do smaku i mieszamy.
- W tym czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron przekładamy do gotowego sosu z pomidorów pelati, mieszamy i podajemy zaraz po przygotowaniu.
Bardzo lubię takie nieprzekombinowane makarony :)
OdpowiedzUsuńświetnie! w takim razie koniecznie musisz przygotować to danie
Usuńproste, smaczne i pięknie wyglądające ;)
OdpowiedzUsuńtakie są właśnie włoskie dania!
Usuń