2015/01/28

Makaronowe szaleństwo karnawałowe!

Aby poprawić samopoczucie zimą, przygotowuję dania, które kojarzą mi się z ciepłym morzem, słońcem i bezchmurnym niebem, gdzie można zrywać oliwki i pić sok wyciśnięty z czerwonych, sycylijskich pomarańczy. Nie mogę się doczekać, aż rozpocznie się sezon na moje ulubione lody w Krakowie - Lodziarnia Donizetti. Na liście moich marzeń kulinarnych jest wyprawa na Sycylię!


Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą

Składniki:

  • 200 g makaronu świderki, u mnie duże świderki
  • szklanka pomidorów pelati z puszki
  • 1/3 brokuła
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 garście świeżej rukoli
  • 4 łyżki czarnych, drylowanych oliwek
  • oliwa
  • sól, pieprz
Przygotowanie:
  • Na oliwie obsmażamy plasterki czosnku z brokułem podzielonym na różyczki. Dodajemy szklankę pomidorów pelati z puszki i dusimy na małym ogniu, aż sos zgęstnieje. Do sosu wrzucamy porwaną rukolę i pokrojone na plasterki czarne oliwki, doprawiamy do smaku i mieszamy.
  • W tym czasie gotujemy makaron. Ugotowany makaron przekładamy do gotowego sosu z pomidorów pelati, mieszamy i podajemy zaraz po przygotowaniu. 



Niskokaloryczny styczeń Zima  we Włoszech

4 komentarze:

  1. Bardzo lubię takie nieprzekombinowane makarony :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. świetnie! w takim razie koniecznie musisz przygotować to danie

      Usuń
  2. proste, smaczne i pięknie wyglądające ;)

    OdpowiedzUsuń