2015/01/09

Jak podać kaszę pęczak?

To był naprawdę pyszny obiad. Do kaszy pęczak przekonałam się już w ubiegłym roku, dlatego tez często gości w moich daniach. Obiad przygotowałam jak zresztą to zwykle bywa, z tego co miałam w domu, jedynie dokupiłam cukinię.


Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami

Składniki:
  • woreczek ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej
  • 1 cukinia
  • 1/3 marchewki
  • 1/3 korzenia pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka oregano
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek aromatyzowanej chili
  • sól, pieprz

Przygotowanie:
  • Pietruszkę, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Filet z kurczaka kroimy w paski.
  • W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę, słodką paprykę, ocet balsamiczny, oregano, oliwę z oliwek chili i doprawiamy do smaku.
  • Przygotowane warzywa z kurczakiem wkładamy do naczynia z przygotowaną wcześniej marynatą, odstawiamy na godzinę.
  • Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni, aż warzywa będą miękkie.
  • Podajemy na kaszy pęczak. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz