To był naprawdę pyszny obiad. Do kaszy pęczak przekonałam się już w ubiegłym roku, dlatego tez często gości w moich daniach. Obiad przygotowałam jak zresztą to zwykle bywa, z tego co miałam w domu, jedynie dokupiłam cukinię.
Kasza pęczak z pieczonym kurczakiem i warzywami
Składniki:
- woreczek ugotowanej kaszy pęczak, jęczmiennej
- 1 cukinia
- 1/3 marchewki
- 1/3 korzenia pietruszki
- 1 mała cebula
- 1/2 pojedynczej piersi z kurczaka
- 2 łyżeczki słodkiej papryki
- 1 łyżeczka oregano
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek aromatyzowanej chili
- sól, pieprz
Przygotowanie:
- Pietruszkę, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Filet z kurczaka kroimy w paski.
- W naczyniu żaroodpornym mieszamy oliwę, słodką paprykę, ocet balsamiczny, oregano, oliwę z oliwek chili i doprawiamy do smaku.
- Przygotowane warzywa z kurczakiem wkładamy do naczynia z przygotowaną wcześniej marynatą, odstawiamy na godzinę.
- Całość pieczemy w piekarniku w temperaturze 180-200 stopni, aż warzywa będą miękkie.
- Podajemy na kaszy pęczak.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz