Drożdżowe pierogi z przepisu od Lawendowego Domu przygotowałam na Boże Narodzenie.
Miałam ochotę na pieczone, koniecznie drożdżowe i rumiane. Farsz powstał już według mojego pomysłu. Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem. Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne!
Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami
Składniki:
ciasto
- 500 g mąki pszennej
- opakowanie drożdży instant
- 2 łyżeczki cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- ½ szklanki oleju
- sól
- dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
farsz
- 300 g kiszonej kapusty
- 100 g pieczarek
- 1 mała cebula
- 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
- 1 łyżeczka suszonego majeranku
- pieprz, sól do smaku
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
- Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier.
- W dzbanku mieszamy ciepłą wodę i olej i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz.
- Kapustę kroimy razem z pieczarkami, dodajemy ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, farsz zawijamy w materiałowy ręcznik kuchenny i dokładnie odciskamy wodę.
- Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy razem z majerankiem do gotowej kapusty z pieczarkami i doprawiamy do smaku. Całość przekładamy do malaksera, pulsowo miksujemy, aż uzyskamy niemal gładką masę.
- Z wyrośniętego i rozwałkowanego na cienki placek ciasta wykrawamy krążki, na środku układamy farsz, zlepiamy. Tak przygotowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem, drugą wersję dodatkowo posypujemy kminkiem.
- Pieczemy przez 25 minut w 200 st.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz