2015/01/02

Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami

Drożdżowe pierogi z przepisu od Lawendowego Domu przygotowałam na Boże Narodzenie. 

Miałam ochotę na pieczone, koniecznie drożdżowe i rumiane. Farsz powstał już według mojego pomysłu. Zrobiłam pierożki w dwóch wersjach, jedna partia była dodatkowo posypana kminkiem. Upieczone pierożki zamroziłam i miałam np. jako przystawkę na Sylwestra. Cudowne!


Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkami

Składniki:
ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • opakowanie drożdży instant
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 szklanka ciepłej wody
  • ½ szklanki oleju
  • sól
  • dodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniem
farsz

  • 300 g kiszonej kapusty
  • 100 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku
  • 1 łyżeczka suszonego majeranku
  • pieprz, sól do smaku
  • oliwa z oliwek

Przygotowanie:
  • Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. 
  • W dzbanku mieszamy ciepłą wodę i olej i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. 
  • Kapustę kroimy razem z pieczarkami, dodajemy ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, farsz zawijamy w materiałowy ręcznik kuchenny i dokładnie odciskamy wodę.
  • Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy razem z majerankiem do gotowej kapusty z pieczarkami i doprawiamy do smaku. Całość przekładamy do malaksera, pulsowo miksujemy, aż uzyskamy niemal gładką masę.
  • Z wyrośniętego i rozwałkowanego na cienki placek ciasta wykrawamy krążki, na środku układamy farsz, zlepiamy. Tak przygotowane pierożki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy żółtkiem, drugą wersję dodatkowo posypujemy kminkiem.
  • Pieczemy przez 25 minut w 200 st.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz