Lubię takie spontaniczne potrawy, a, że makaron mam zawsze w domu i nie miałam ochoty na rosół, przygotowałam danie inspirowane moją ukochaną Italią. Przepis jest dla jednej osoby.
Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym
Składniki:
- makaron duże fusilli (świderki) dla jednej osoby
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 garście świeżej rukoli
- 2 duże pieczarki
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej liśćmi laurowymi, chili i różowym pieprzem
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Na oliwie podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę.
- Nastawiamy makaron i gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy.
- Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy umyte, osuszone i pokrojone na kawałki wielkości makaronu pieczarki, porwaną rukolę, tymianek, ocet balsamiczny, makaron, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku, podajemy na ciepło.
Szybko, a jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńi tylko 10 minut!
UsuńSmacznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńfotogeniczny makaron :)
Usuń