2015/01/18

Pyszne danie makaronowe w 10 minut

Lubię takie spontaniczne potrawy, a, że makaron mam zawsze w domu i nie miałam ochoty na rosół, przygotowałam danie inspirowane moją ukochaną Italią. Przepis jest dla jednej osoby.


Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym

Składniki:
  • makaron duże fusilli (świderki) dla jednej osoby
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 garście świeżej rukoli
  • 2 duże pieczarki
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka oliwy z oliwek aromatyzowanej liśćmi laurowymi, chili i różowym pieprzem
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego
  • sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
  • Na oliwie podsmażamy plasterki czosnku i posiekaną cebulę.
  • Nastawiamy makaron i gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Odcedzamy.
  • Do podsmażonej cebuli z czosnkiem dodajemy umyte, osuszone i pokrojone na kawałki wielkości makaronu pieczarki, porwaną rukolę, tymianek, ocet balsamiczny, makaron, mieszamy i jeszcze chwilę podsmażamy. Doprawiamy do smaku, podajemy na ciepło.

Zima  we Włoszech

4 komentarze: