niedziela, 6 maja 2018

Omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem

Czy lubicie zapach czosnku podsmażanego na maśle? Dzisiejsza kolacja była przepyszna. Każdego dnia staram się przygotowywać nowe dania. Zawsze jednak jest kolorowo i smacznie. 

Z prostych składników zrobiłam na dzisiejszą kolację omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem. Całość posypałam ziarenkami siemienia lnianego, które lubię dodawać do owsianek i dań wytrawnych.





Omlet z cukinią, oliwkami i parmezanem / 1-2 osoby ;)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 łyżki masła
  • 1/3 średniej cukinii
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 garść czarnych oliwek
  • 4 łyżki startego grana padano/parmezanu
  • 1 łyżka siemienia lnianego w ziarenkach
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Cukinię kroimy w półplasterki.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Oliwki odsączamy i kroimy na plasterki.
  • Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek oraz cukinię.
  • Jajka wbijamy do miseczki i dokładnie mieszamy z solą i pieprzem, najlepiej trzepaczką.
  • Gdy czosnek zacznie już ładnie pachnieć, wlewamy jajka.
  • Podgrzewamy, aż masa ładnie się zetnie.
  • Gotowy omlet zsuwamy na talerz.
  • Posypujemy siemieniem lnianym i startym serem.
  • Omlet można posypać świeżymi, posiekanymi ziołami, świetnie tutaj pasuje poza szczypiorkiem i dymką np. tymianek.


2 komentarze :

  1. Odpowiedzi
    1. dziękuję, teraz kupiłam malutką patelkę i omlety będą wreszcie jeszcze bardziej apetyczne na fotografiach, trzymaj kciuki!

      Usuń