Lubię proste, ale konkretne w smaku kolacje. Tym razem zrobiłam ciabattę w postaci grzanek, z oliwą z oliwek, cukinią i grecką fetą. To idealna przekąska na mecz. Ciekawa jestem, czy Wy także lubicie takie smaki?
Koniecznie zobaczcie, jakie przekąski na mecz przygotowałam dla Was! Jest w czym wybierać! Wśród przepisów tradycyjne małosolne z koperkiem!
Grzanki z cukinią i fetą / 2 porcje
Składniki:
- 2 kromki ciabatty
- 8 pasków małej cukinii
- 1 plaster fety
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- małe listki bazylii
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Naczynie żaroodporne smarujemy 1 łyżką oliwą z oliwek.
- Układamy kromki ciabatty.
- Z cukinii wycinamy przy pomocy obieraczki do warzyw wstążki (paski).
- Wybieraj mała cukinię, mam mniej pestek, miąższ jest słodszy, a skórka cieńsza.
- Układamy na pieczywie.
- Całość posypujemy solą i skrapiamy pozostałą oliwą z oliwek.
- Zapiekamy przez 10 minut w 180 st. C.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Posypujemy fetą oraz listkami bazylii.
też takie robię, wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńświetnie!
Usuń