Dania makaronowe to moja wielka miłość. W moich przepisach rzadko jest mięso, za to dużo warzyw. Tym razem postawiłam na kolor zielony w postaci cukinii oraz natki z pietruszki. Powstało danie inspirowane kuchnią włoską, bardzo smaczne i syte-makaron z cukinią.
Jak wybierać cukinię? Skórka musi być błyszcząca i gładka, bez żadnych uszkodzeń. Najsmaczniejsze są te małe oraz średnie. Są słodkie, mają cienką skórkę i mało pestek. Takie małe cukinie idealnie smakują na surowo! Skropione oliwą z oliwek stanowią doskonałą przekąskę!
Makaron z cukinią / 1 porcja
Składniki:
- makaron kokardki na 1 osobę
- 1/2 średniej cukinii
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 3 łyżki startego grana padano lub parmezanu
- 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
- sól do smaku
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- W tym czasie przygotowujemy cukinię.
- Odcinamy końcówkę i kroimy na plasterki.
- Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
- Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
- Na rozgrzaną oliwą wrzucamy czosnek oraz plasterki cukinii.
- Cukinię obsmażamy z każdej strony-musi być miękka, ale jędrna.
- Doprawiamy do smaku.
- Ugotowany makaron odcedzamy.
- Przekładamy do cukinii z czosnkiem.
- Dodajemy natką z pietruszki wcześniej posiekaną.
- Mieszamy starannie.
- Podajemy zaraz po przygotowaniu.
- Posypujemy startym grana padano lub parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz