2018/06/17

Makaron z cukinią

Dania makaronowe to moja wielka miłość. W moich przepisach rzadko jest mięso, za to dużo warzyw. Tym razem postawiłam na kolor zielony w postaci cukinii oraz natki z pietruszki. Powstało danie inspirowane kuchnią włoską, bardzo smaczne i syte-makaron z cukinią.

Jak wybierać cukinię? Skórka musi być błyszcząca i gładka, bez żadnych uszkodzeń. Najsmaczniejsze są te małe oraz średnie. Są słodkie, mają cienką skórkę i mało pestek. Takie małe cukinie idealnie smakują na surowo! Skropione oliwą z oliwek stanowią doskonałą przekąskę!




Makaron z cukinią / 1 porcja

Składniki:
  • makaron kokardki na 1 osobę
  • 1/2 średniej cukinii
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki startego grana padano lub parmezanu
  • 4 łyżki posiekanej natki z pietruszki
  • sól do smaku


Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • W tym czasie przygotowujemy cukinię.
  • Odcinamy końcówkę i kroimy na plasterki.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Na rozgrzaną oliwą wrzucamy czosnek oraz plasterki cukinii.
  • Cukinię obsmażamy z każdej strony-musi być miękka, ale jędrna.
  • Doprawiamy do smaku.
  • Ugotowany makaron odcedzamy.
  • Przekładamy do cukinii z czosnkiem.
  • Dodajemy natką z pietruszki wcześniej posiekaną.
  • Mieszamy starannie.
  • Podajemy zaraz po przygotowaniu.
  • Posypujemy startym grana padano lub parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz