Czy lubicie kanapki? Co powiecie na włoską kolację? Bazą jest ciabatta posmarowaną fetą, z mortadellą prosto z Italii, paskami cukinii i listkami bazylii. Niebo w gębie! Wypasiona kanapka w sam raz na meczowe emocje, których nie brakuje.
Ciabatta z mortadellą i cukinią / 1 porcja
Składniki:
- 1/3 chleba ciabatta lub 1 bułka ciabatta
- 2 plastry włoskiej mortadelli
- 1 plaster fety dobrej jakości
- 3 paski małej cukinii (wstążki)
- kilka listków świeżej bazylii
- 2 łyżki startego grana padano lub parmezanu
- oliwa z oliwek do skropienia
Przygotowanie:
- Ciabattę przekrawamy na pół.
- Jedną połówkę smarujemy fetą.
- Układamy plasterki włoskiej mortadelli.
- Na wierzchu rozkładamy wstążki z cukinii i listki bazylii.
- Całość delikatnie skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy parmezanem lub grana padano.
- Przykrywamy drugą połówką.
- Dekorujemy listkami bazylii i wstążką z cukinii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz