Sezon na soczyste owoce inspiruje mnie do przygotowywania pysznych deserów, niekoniecznie kalorycznych. Dzisiaj zrobiłam pyszny budyń z kaszy jaglanej. Kremowy, delikatny, z musem z brzoskwini, słodzony miodem. Pyszne śniadanie czy deser dla tych, którzy dbają o formę i lubią jeść zdrowo!
Budyń z kaszy jaglanej / 2 porcje
Składniki:
- 100 g kaszy jaglanej
- 500 ml mleka lub nieco więcej
- miód do smaku
- 2 łyżeczki wiórków koskowoych
- 2 brzoskwinie
Przygotowanie:
- Kaszę płuczemy w ciepłej wodzie na sicie.
- Wkładamy do garnka z grubym dnem.
- Zalewamy mlekiem.
- Gotujemy, od czasu do czasu mieszając, aż kasza będzie bardzo miękka.
- W razie potrzeby dolewamy mleko.
- Ugotowaną kaszę przekładamy do blendera.
- Miksujemy, dodajemy do smaku nieco miodu.
- W zależności od preferowanej konsystencji, można dolać mleka.
- Budyń przelewamy do szklaneczek.
- Obieramy brzoskwinie i blendujemy na mus.
- Budyń jaglany podajemy z musem brzoskwiniowym i wiórkami kokosu.
- Świetnie smakuje na ciepło i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz