2018/06/12

Sałatka makaronowa z owocami i mozzarellą

Kupiłam dzisiaj pierwsze maliny. Duże, słodkie i soczyste. Pamiętam czas, kiedy jako mała dziewczynka nie lubiłam malin, za to przepadałam za jeżynami. 

To maliny kupione w osiedlowym warzywniaku zainspirowały mnie do przygotowania dania w klimatach polsko-włoskich. Makaron farfalle czyli kokardki, morele, malinki, mozzarella i spora dawka witaminy C w postaci posiekanej natki, którą dodaję do niemal każdego dania. Całość skropiona delikatną w smaku oliwą z oliwek i sałatka gotowa!

Fuzja smaków i barw! Uwielbiam przygotowywać dla Was nowe przepisy! To najlepsza sałatka makaronowa jaką do tej pory zrobiłam!




Sałatka makaronowa z owocami i mozzarellą / 1 porcja

Składniki:
  • 100 g makaronu kokardki (inaczej motylki czyli farfalle)
  • 1 morela
  • 2 garście malin
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 3 grube plastry mozzarelli
  • 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki

Przygotowanie:
  • Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Odcedzamy i odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
  • Przekładamy do miski.
  • Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i dodajemy do makaronu.
  • Z moreli usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki.
  • Dodajemy do pozostałych składników.
  • Sałatkę mieszamy z oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki.
  • Podajemy z ułożonymi na wierzchu malinami.
  • Zamiast mozzarelli można dodać inny włoski ser taki jak ricotta czy capri.
  • Z tego przepisu można zrobić danie główne-wtedy podajemy makaron na ciepło.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz