Kupiłam dzisiaj pierwsze maliny. Duże, słodkie i soczyste. Pamiętam czas, kiedy jako mała dziewczynka nie lubiłam malin, za to przepadałam za jeżynami.
To maliny kupione w osiedlowym warzywniaku zainspirowały mnie do przygotowania dania w klimatach polsko-włoskich. Makaron farfalle czyli kokardki, morele, malinki, mozzarella i spora dawka witaminy C w postaci posiekanej natki, którą dodaję do niemal każdego dania. Całość skropiona delikatną w smaku oliwą z oliwek i sałatka gotowa!
Fuzja smaków i barw! Uwielbiam przygotowywać dla Was nowe przepisy! To najlepsza sałatka makaronowa jaką do tej pory zrobiłam!
Sałatka makaronowa z owocami i mozzarellą / 1 porcja
Składniki:
- 100 g makaronu kokardki (inaczej motylki czyli farfalle)
- 1 morela
- 2 garście malin
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 3 grube plastry mozzarelli
- 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Odcedzamy i odkładamy do całkowitego ostygnięcia.
- Przekładamy do miski.
- Mozzarellę rozrywamy na mniejsze kawałki i dodajemy do makaronu.
- Z moreli usuwamy pestkę i kroimy na mniejsze kawałki.
- Dodajemy do pozostałych składników.
- Sałatkę mieszamy z oliwą z oliwek i posiekaną natką pietruszki.
- Podajemy z ułożonymi na wierzchu malinami.
- Zamiast mozzarelli można dodać inny włoski ser taki jak ricotta czy capri.
- Z tego przepisu można zrobić danie główne-wtedy podajemy makaron na ciepło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz