Czy lubicie młode ziemniaczki? Dla mnie najsmaczniejsze są te malutkie, bo idealne do sałatek. Szybko się gotują, a w upalne dni stanowią świetny dodatek do przeróżnych przepisów. Tym razem postawiłam na połączenie malutkich ziemniaczków z polskimi i włoskimi dodatkami. Sałatka ziemniaczana chodziła za mną od dłuższego czasu.
Jak kiedyś powiedziała znajoma, która mieszka we Włoszech, we mnie musi płynąć włoska krew. Coś w tym jest, bo przygotowując niemal każde danie, zawsze muszę dodać włoski akcent! Kocham Włochy, kocham włoskie Prosecco, sery, klimat i ludzi <3 To zdecydowanie moje miejsce!
Sałatka ziemniaczana z jajkiem / 1 porcja
Składniki:
- 1 jajko "L" ugotowane na twardo
- kilka małych ziemniaczków
- 3 łyżki ciecierzycy z puszki
- 1 plaster szynki
- 3 łyżeczki posiekanego koperku
- 4 łyżeczki startego parmezanu
- sól, pieprz do smaku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przygotowanie:
- Ziemniaczki dokładnie myjemy.
- Gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie.
- Odcedzamy.
- Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Kroimy na pół.
- Rozkładamy w misce.
- Ciecierzycę odcedzamy, płuczemy pod bieżącą wodą i odcedzamy.
- Układamy w misce z ziemniakami.
- Jajko przekrawamy na pół.
- Układamy w misce z ziemniakami i ciecierzycą.
- Plaster szynki kroimy w paski i układamy na pozostałych składnikach.
- Sałatkę posypujemy koperkiem oraz parmezanem.
- Skrapiamy oliwą z oliwek.
- Doprawiamy do smaku.
- Do sałatki można dodać jeszcze np. czarne oliwki, a zamiast koperku pesto bazyliowe, które genialnie smakują z jajkiem na twardo!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz