czwartek, 3 maja 2018

Focaccia z czarnymi oliwkami

Nareszcie upiekłam dzisiaj focaccię z czarnymi oliwkami. Sesja na balkonie, robiona tuż przed nadejściem burzy. Całą stylizację stworzyłam na starym, białym i drewnianym krześle, prawdziwe dzieło sztuki! Uwielbiam stylizować na nim potrawy śródziemnomorskie! 

Focaccia jak zawsze wyszła chrupiąca z zewnątrz i wilgotna w środku. Idealna! Z tego przepisu możecie zrobić jedną dużą lub tak jak ja kilka małych. Ja zrobiłam dwie, jedna właśnie z czarnymi oliwkami, druga to niespodzianka, bo czeka na lepsze warunki pogodowe do zdjęć. Trzecią porcję-ciasto zamroziłam.

Polecam także inne przepisy na focaccię:






Focaccia z czarnymi oliwkami / 3 małe focaccie o średnicy 25-28 cm lub np. jedna duża

Jeśli zrobisz jedną dużą focaccię-będzie wyższa, a gdy podzielisz ciasto na porcje-chlebki będą niższe!

Składniki:
  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej plus mąka do oprószenia blatu
  • 1/2 kostki świeżych drożdży
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek plus do natłuszczenia blachy
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • 350 g czarnych, wydrylowanych oliwek
  • 5 łyżek suszonego oregano lub więcej ;)
  • sól do smaku

dodatkowo
  • oliwa z oliwek najlepszej jakości do skropienia przed pieczeniem
  • sól morska w młynku


Przygotowanie:
  • Do miski dodajemy drożdże, sól, wlewamy oliwę z oliwek oraz wodę.
  • Mieszamy.
  • Następnie dodajemy przesianą mąkę.
  • Ciasto wyrabiamy na oprószonym mąką blacie.
  • Blachę natłuszczamy oliwą z oliwek.
  • Wykładamy ciasto.
  • Nakrywamy ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. Ciasto ma podwoić swoją objętość.
  • W cieście robimy palcami zagłębienia.
  • Układamy oliwki, lekko dociskając.
  • Oprószamy solą oraz suszonym oregano.
  • Skrapiamy oliwą z oliwek-wierzch będzie pięknie złocisty!
  • Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200-200 st. C.
  • Pieczemy przez 25 minut.
  • Upieczone studzimy.
  • Idealnie smakuje na ciepło i na zimno.
  • Podajemy posypane solą morską.
  • Świetny zamiennik tradycyjnego, polskiego pieczywa!



2 komentarze :

  1. Kochana, tak często pokazujesz focaccię, że wreszcie postanowiłam ją upiec i tu mam pytanie: bo wyżej jest napisane 3 focaccie o średnicy 25-28 cm, a ilość jest jak w innych przepisach na 1 sztukę - to ile ich w końcu wyjdzie? :P Pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kasiu już tłumaczę: z podanego przepisu możesz przygotować jedną dużą focaccię lub np. tak jak ja to zrobiłam 3 małe, jeśli zrobisz jedną duża wyjdzie wyższa, gdy podzielisz ciasto na porcje-chlebki będą niższe :) Wszystkich składników tj. oliwek i oregano jest wystarczająco na każdą opcję! pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń