Mecz już niedługo. Odliczacie? Na orzeźwienie przygotowałam dla Was rewelacyjną i spontaniczną sałatkę z tego co miałam w lodówce. Królową tego przepisu jest czereśnia, soczysta, ciemna i bardzo słodka. W upalne dni taki przepis z powodzeniem może zastąpić obiad.
Ale to było dobre! Czereśnie, feta, młode listki sałaty masłowej, pomidorki i bazylia! Jestem przekonana, że jeszcze nie jedliście takiej sałatki! Całość skropiona oliwą z oliwek i koniecznie suszonym oregano!
Sałatka z czereśniami i fetą / 1 porcja
Składniki:
- wewnętrzne, jasne liście sałaty masłowej
- 2 garście czereśni, słodkich i soczystych
- 100 g fety dobrej jakości
- kilka pomidorków koktajlowych
- 5 listków świeżej bazylii
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 szczypty suszonego oregano
Przygotowanie:
- Liście sałaty masłowej myjemy i osuszamy.
- Rozrywamy na mniejsze części układamy na dnie miseczki.
- Z umytych czereśni usuwamy pestki.
- Owoce układamy na sałacie.
- Fetę dzielimy na mniejsze kawałki i układamy na sałacie z czereśniami.
- Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki.
- Listki bazylii kroimy w paski.
- Pomidorki i bazylię rozkładamy na pozostałych składnikach.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy suszonym oregano.
- Podajemy z ciabattą.
Pyszny pomysł na sałatkę :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Małgosiu :)
Usuńczy zamiast czereśni mogą być wiśnie
OdpowiedzUsuńTak, ale dla słodkości dodaj wtedy miodu
Usuń