Ostatnio, podczas 3. Zlotu Food Trucków w Katowicach piłam bardzo smaczną lemoniadę. Tak się składa, że zwykle lemoniady piję gdzieś poza domem. Muszę koniecznie to zmienić, zatem na blogu będzie pojawiać się więcej lemoniad! Mamy lato, cieszmy się smakiem owoców! Więcej pomysłów na owocowe napoje znajdziecie pod kategorią napoje
Tym razem wybrałam się do sklepu po arbuza i czerwone porzeczki, bardzo miałam ochotę na coś owocowego. Część arbuza zjadłam, ot tak, ale część wykorzystałam do przygotowania lemoniady i to był bardzo dobry wybór. Obranego arbuza wrzuciłam do blendera, ale nie zmiksowałam całkowicie, tak, aby pozostał wyczuwalny delikatnie miąższ, raj dla kubków smakowych! I ten kolor!
Lemoniada arbuzowa
Składniki:
- 1 kg arbuza
- 3 łyżeczki soku z limonki
Przygotowanie:
- Arbuza obieramy ze skóry i usuwamy pestki, dzielimy na kawałki i wkładamy do blendera, dodajemy sok z limonki.
- Miksujemy, ale nie na całkowicie gładką masę, aby pozostał wyczuwalny na języku delikatnie miąższ.
- Schładzamy w lodówce, najlepiej podajemy w buteleczkach, jak na zdjęciu lub szklaneczkach ze słomkami. Na zdrowie!
Nigdy nie próbowałam, a kusi od dawna. Chyba jednak kupię jutro arbuza :)
OdpowiedzUsuńw takim razie koniecznie musisz spóbować!
OdpowiedzUsuńPierwszy raz spotykam się z lemoniadą z arbuza. Koniecznie muszę zrobić taką dla moich dzieciaczków. Aż ślinka mi cieknie ;)
OdpowiedzUsuńsamo zdrowie, a dzieci pokochają lemoniadę-arbuzadę, pozdrowienia!
UsuńUwielbiam arbuzy! Jeszcze nigdy nie piłam takiej lemoniady.. czy też arbuzady! :) Bardzo fajny przepis na pewno wykorzystam i jak mi się uda zamieszczę na swoim blogu jak mi wyszlo.. Świetne buteleczki! :D
OdpowiedzUsuńversjada.blogspot.com
Emilko buteleczka kupiona za kilka złotówek w hipermarkecie; arbuzy, melony, jedna rodzinka i taka pyszna ;)
Usuń