Nie lubię robić zakupów w sobotę, ale za to chętnie zamykam się w kuchni, aby przygotować coś pysznego, to dla mnie relaks. W planach była babka i kompot rabarbarowy, a i od dawna chodziły za mną ślimaczki, ziołowe, takie jakie sobie wymyśliłam. W lokalnym sklepie dostałam świeże drożdże i rozpoczęłam pieczenie. Ciasto na ślimaczki ładnie wyrosło, bo akurat wyszło słońce, i miałam pod ręką włoską mąkę do pizzy.
Ziołowe ślimaczki z cukinią
Składniki:
na ciasto drożdżowe, identyczne jak do pizzy
- kostka świeżych drożdży
- 2 1/2 szklanki włoskiej mąki do pizzy
- 1 łyżka dobrej jakości oliwy z oliwek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 szklanka ciepłej wody
farsz
- cukinia
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
plus oliwa do posmarowania wierzchu ślimaczków
Przygotowanie:
- W dużej misce mieszamy drożdże z solą i przesianą mąką, dolewamy wodę i oliwę, stopniowo.
- Ciasto wykładamy na silikonową matę i wyrabiamy, aż będzie gładkie i elastyczne, przez 10 minut.
- Ciasto wkładamy do natłuszczonej oliwą miski, przykrywamy i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200-220 st.
- Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy, a gdy będzie już gładkie rozwałkowujemy na prostokąt.
- Cukinię i obrane ząbki czosnku rozdrabniamy w blenderze dolewając oliwę i dosypując suszone zioła.
- Rozwałkowane ciasto smarujemy farszem cukiniowo-ziołowym i zwijamy jak roladę. Kroimy na podobnej szerokości plastry.
- Układamy w formie okrągłej, najlepiej silikonowej, wierzch smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy przez 20-25 minut, aż ciasto nabierze ładnego koloru.
- Smakują świetnie na ciepło, ale i na zimno; upieczone można zamrozić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz