Dawno nie jadłam tak pysznego dania z makaronem! Jednocześnie jest to pierwsze danie makaronowe tego lata. Jeśli tylko miałabym swoją knajpę, to danie z pewnością byłoby w menu. Rozwesela w pochmurny dzień i dodaje sił na kolejny, z ulubionym winem smakuje wybornie! Jeśli macie ochotę na więcej zapraszam zajrzeć do kategorii Makarony
Do przygotowania dzisiejszego dania użyłam Kurczaka Zagrodowego z Podlasia. Cechuje go wyjątkowe zdrowie i wygląd - jest w 100% naturalny, bez konserwantów i sztucznych dodatków, bez GMO. Zagrodowy zaspokoi podniebienia kochających tradycyjny, domowy rosół oraz kruche, aromatyczne mięso. Idealny dla całej rodziny! Więcej informacji znajdziecie na stronie zagrodowy.pl
Pochodzenie: czysty region Podlasia.
Warunki życia: komfortowe - chów tylko w małych, rodzinnych gospodarstwach. Zagrodowy ma więcej miejsca do poruszania się, swobodny dostęp do zagrody na otwartej przestrzeni oraz naturalnego światła.
Sposób odżywiania: karmienie naturalne, oparte w 100% o składniki roślinne bez składników z GMO. Pasza nie zawiera produktów pochodzenia zwierzęcego.
Wygląd i cechy charakterystyczne: sprężyste mięso o zwartej strukturze włókien mięśniowych ze względu na specjalne warunki chowu w tym zwiększoną aktywność fizyczną. Dojrzały i intensywny smak dzięki odpowiednio dobranej paszy.
Zalety: posiada wyrazisty smak, jest zdrowy i naturalny. Jego mięso jest mniej tłuste dzięki cieńszej skórce.
Idealny dla: dbających o zdrowie i poszukujących drobiu wysokiej jakości. Świetny dla małych dzieci, rosnącej młodzieży, osób starszych, przebywających na diecie, o wysokiej aktywności fizycznej oraz kobiet w ciąży i w okresie karmienia piersią.
Atesty: jakość potwierdzona Znakiem Poznaj Dobrą Żywność Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Posiada także Atest Katedry Hodowli Drobiu Uniwersytetu Przyrodniczo – Humanistycznego w Siedlcach.
Średnia waga kurczaka: 1,5 – 1,8 kg
Spaghetti z kurczakiem,szpinakiem i gorgonzolą
Składniki:
- 400 g makaronu spaghetti
- podwójny filet z Kurczaka Zagrodowego
- 300 g szpinaku baby
- 150 g sera gorgonzola
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki ocetu balsamicznego
Przygotowanie:
- Makaron gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
- Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekany czosnek i dodajemy umyte, osuszone i oczyszczone filety z kurczaka, pokrojone w kostkę. Partiami dodajemy szpinak. Całość obsmażamy, aż szpinak zmniejszy swą objętość, na koniec dodajemy ocet balsamiczny.
- Ugotowany makaron dodajemy do szpinaku z kurczakiem, mieszamy, przekładamy do misek.
- Podajemy posypane pokruszoną gorgonzolą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz