2018/05/19

Zupa z botwinki

Kto z Was już robił zupę z botwinki w tym sezonie? Uwielbiam buraki, a ostatnia sałatka z pieczonego buraka z rukolą i serem pleśniowym już trafiła do stałego menu wielu z Was, jestem bardzo szczęśliwa z tego powodu!

Dzisiaj pora na sobotnią zupę sezonową czyli zupa z botwinki, koniecznie ziemniakami i dużą ilością czosnku. Na następny dzień smakuje jeszcze lepiej!



Zupa z botwinki z ziemniaczkami / 6 porcji

Składniki:


  • pęczek botwinki z dużymi buraczkami
  • 1 duża kość schabowa
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 2 mniejsze korzenie pietruszki
  • 6-8 dużych ziemniaków najlepiej młodych
  • sól i pieprz


Przygotowanie:

  • Gotujemy wywar z kości schabowej.
  • Ugotowaną kość schabową wyciągamy z wywaru.
  • Warzywa obieramy, dokładnie myjemy, zwłaszcza liście botwinki.
  • Do gotowego wywaru dodajemy pokrojone w kostkę: marchewkę i pietruszkę, młode buraczki razem z liśćmi i łodygami botwinki.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Dodajemy do zupy.
  • Dolewamy wody.
  • Całość gotujemy na małym ogniu.
  • Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
  • Gdy buraczki będą półtwarde dodajemy ziemniaki.
  • Gotujemy, aż ziemniaki zmiękną.
  • Pod koniec gotowania zupę doprawiamy do smaku.
  • Mieszamy.
  • Podajemy np. z jajkiem na twardo lub z posiekanym koperkiem.
  • Dobrze smakuje z dodatkiem jogurtu naturalnego.
  • Zupa najlepsza jest na drugi dzień.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz